Witam forumowiczów. Postaram się możliwie najprościej nakreślić sytuację.
Od listopada 2011 roku prowadziłem jednoosobową działalność gospodarczą. Rozliczałem się na formularzu PIT 36L. Dnia 6 marca 2013 roku rozpocząłem pracę na pełen etat, na umowę o pracę. 15 maja 2013 roku działalność gospodarcza została przeze mnie zamknięta. Od sierpnia 2013 potrącane są mi zaległe składki ZUS (nadwyżki powyżej pensji minimalnej), których nie opłaciłem w roku 2012. Wiem, że mogę odliczyć te składki od dochodu lub podatku w zeznaniu PIT 37, tylko teraz pytanie jak to zrobić? Wystarczy, że podliczoną z odcinków kwotę przelaną z tytułu zaległości do zus (wyszło w 2013r 1213,95zł) wpisze w odpowiednim miejscu formularza PIT-37? Jeśli tak, to w którym? Czy może potrzebuje od pracodawcy informacji ile pieniędzy zostało przelanych z tytułu zaległych składek z wyszczególnieniem zdrowotnych, społecznych, odsetek itp? Bardzo proszę o pomoc.
Zaległe składki na ZUS po zamknięciu działalności
-
Re: Zaległe składki na ZUS po zamknięciu działalności
Trzeba mieć dowody wpłaty, choćby kwoty z odcinków, ostatecznie można zadzwonić do ZUS.
Kwoty odliczasz odpowiednio od dochodu podatku w pitach jakie składasz za rok 2013.
Rubryki odliczenia społeczne, odliczenia zdrowotne.
Odliczyć można faktycznie zapłacone w danym roku kwoty na te ubezpieczenia.
Kwoty odliczasz odpowiednio od dochodu podatku w pitach jakie składasz za rok 2013.
Rubryki odliczenia społeczne, odliczenia zdrowotne.
Odliczyć można faktycznie zapłacone w danym roku kwoty na te ubezpieczenia.
-
Na odcinku mam tylko pole "Zajęcie komornicze" i tam kwotę która została zajęta z wypłaty. Nie wiem w jakich proporcjach te kwoty się rozkładają na poszczególne należności, a wydaje mi się to dość istotne (choćby dlatego, że odsetek nie można odliczyć). Rozumiem, że jak już będę wiedział ile pieniędzy zostało wpłacone z jakiego tytułu, to wystarczy dodać to do kwot które zapłacił pracodawca z tytułu wpłat bieżących składek i wpisać w odpowiednie pola zeznania?
moim zdaniem dobrze rozumiesz, ale chyba w ZUS otrzymałbyś dokładne informacje ile i których składek zapłaciłeś drogą potrącenia zajęcia przez pracodawcę