dwie umowy w trakcie roku i niedopłata

julitka

dwie umowy w trakcie roku i niedopłata

Post autor: julitka »

Witam,
czy to możliwe, że wychodzi niedopłata podatku? Dwie prace w trakcie roku - nie pokrywające się.
Koszty uzyskania z jednej umowy podstawowe, z drugiej podwyższone. Jak wrzucam sumy to wychodzi niedopłata. Jak rozliczam osobno wychodzi nadpłata w każdym, ale to mogę zrozumieć.
Gdyby ktoś miał chwilkę podaję kwoty:
I praca:
Brutto 11 912,37, kup 695,3, zaliczka 742, ub. społ. 1 565,62, zdrowotne 763,67
II praca:
brutto 12 599,46, kup 778,75, zaliczka 635, ub. społ. 1 703,23, zdrowotne 830,79

snykwa

Re: dwie umowy w trakcie roku i niedopłata

Post autor: snykwa »

Wychodzi Ci 31 zł niedopłaty. Tak jest to możliwe, ponieważ pracodawcy zaliczają ulgę za każdy miesiąc a jeśli miesiące się pokryją to wyjdzie niedopłata.

julitka

Ale tutaj umowy się nie pokrywają i dlatego mnie to dziwi. Przez 5 miesięcy koszty podstawowe a przez 7 miesięcy podwyższone. To dlaczego wychodzi niedopłata?

snykwa

Jeżeli nie pracuje się cały rok to przeważnie wychodzi nadpłata bo odliczy się ulga za m-ce nieprzepracowane. W tym przypadku ulgi nie będzie i powinno się wyjść na około 0. Napisałem około bo to jeszcze kwestia zaokrągleń. Niedopłata może wyjść jeżeli któryś z pracodawców nie wyliczył np. prawidłowo zaliczki potrąconej na poczet podatku lub z takich podobnych względów. Moin zdaniem po rozliczeniu tych pitów tak powinno wyjść.

julitka

Mnie też tak wychodzi z tą kwotą niedopłaty, ale jakoś mnie to niepokoi. Zakłady pracy niby duże i doświadczone więc wykluczałam możliwość pomyłki lub błędów.
Bo kup muszę zastosować poprzez zsumowanie? Nie mogę za cały rok podwyższonych bo to nieprawda?

snykwa

Nie doszukuj się problemu. Przy rozliczeniu z więcej niż jeden zakład pracy często tak wychodzi.
Problem jest przy drugim pracodawcy. Po rozliczeniu pita przez tego pracodawcę powinnaś mieć 231 zwrotu a masz 201(te pieniądze które masz oddać otrzymałaś w zeszłym roku-nie zostały Ci potrącone). Ponadto z kosztami napisałaś odwrotnie.Pierwsze są podwyższone a drugie podstawowe.
Jeżeli obydwie prace były świadczone poza miejscem zamieszkania możesz sobie sama podnieść koszty. Wtedy miałabyś 4 zł nadpłaty.

julitka

praca poza miejscem zamieszkania była tylko z tej jednej umowy - tak jak koszty podwyższone, więc odpada podniesienie kup.
Nie rozumiem nadal skąd ta niedopłata. Przy rozliczeniu pojedynczych pitów nadpłata wynika z rocznej kwoty zmniejszającej podatek, więc w grę wchodzi chyba tylko błąd pracodawcy. Sama już nie wiem.

snykwa

U drugiego pracodawcy pracowałaś 7 m-cy więc ulga za pozostałe 5 m-cy to (556,02/12)*5=231,67.
Po rozliczeniu drugiego pracodawcy na pit-37 (tak jakbyś pracowała tylko u niego)wychodzi 201 zł. I tu jest różnica.

julitka

Całe popołudnie nie dawało mi to rozliczenie spokoju, ale poddaję się już ;) Przyjmuję Twoje ostatnie wytłumaczenie bo w sumie kwotowo się zgadza. Czy można uznać w takim razie, że jakaś pomyłka była u tego pracodawcy i stąd ta różnica?

snykwa

To nie jest jakaś znowu pomyłka. Przy rozliczeniu rocznym zostaje ona wyrównana. Wszystko jest w porządku. Wcześnie dano Ci po prostu więcej pieniędzy a teraz musisz oddać. Weź poprawkę na inflacje. Za te pieniądze w zeszłym roku kupiłaś więcej niż w tym. I tak jesteś wygrana.

Zablokowany