dwie umowy w trakcie roku i niedopłata
dwie umowy w trakcie roku i niedopłata
Witam,
czy to możliwe, że wychodzi niedopłata podatku? Dwie prace w trakcie roku - nie pokrywające się.
Koszty uzyskania z jednej umowy podstawowe, z drugiej podwyższone. Jak wrzucam sumy to wychodzi niedopłata. Jak rozliczam osobno wychodzi nadpłata w każdym, ale to mogę zrozumieć.
Gdyby ktoś miał chwilkę podaję kwoty:
I praca:
Brutto 11 912,37, kup 695,3, zaliczka 742, ub. społ. 1 565,62, zdrowotne 763,67
II praca:
brutto 12 599,46, kup 778,75, zaliczka 635, ub. społ. 1 703,23, zdrowotne 830,79
czy to możliwe, że wychodzi niedopłata podatku? Dwie prace w trakcie roku - nie pokrywające się.
Koszty uzyskania z jednej umowy podstawowe, z drugiej podwyższone. Jak wrzucam sumy to wychodzi niedopłata. Jak rozliczam osobno wychodzi nadpłata w każdym, ale to mogę zrozumieć.
Gdyby ktoś miał chwilkę podaję kwoty:
I praca:
Brutto 11 912,37, kup 695,3, zaliczka 742, ub. społ. 1 565,62, zdrowotne 763,67
II praca:
brutto 12 599,46, kup 778,75, zaliczka 635, ub. społ. 1 703,23, zdrowotne 830,79
Re: dwie umowy w trakcie roku i niedopłata
Wychodzi Ci 31 zł niedopłaty. Tak jest to możliwe, ponieważ pracodawcy zaliczają ulgę za każdy miesiąc a jeśli miesiące się pokryją to wyjdzie niedopłata.
Ale tutaj umowy się nie pokrywają i dlatego mnie to dziwi. Przez 5 miesięcy koszty podstawowe a przez 7 miesięcy podwyższone. To dlaczego wychodzi niedopłata?
Jeżeli nie pracuje się cały rok to przeważnie wychodzi nadpłata bo odliczy się ulga za m-ce nieprzepracowane. W tym przypadku ulgi nie będzie i powinno się wyjść na około 0. Napisałem około bo to jeszcze kwestia zaokrągleń. Niedopłata może wyjść jeżeli któryś z pracodawców nie wyliczył np. prawidłowo zaliczki potrąconej na poczet podatku lub z takich podobnych względów. Moin zdaniem po rozliczeniu tych pitów tak powinno wyjść.
Mnie też tak wychodzi z tą kwotą niedopłaty, ale jakoś mnie to niepokoi. Zakłady pracy niby duże i doświadczone więc wykluczałam możliwość pomyłki lub błędów.
Bo kup muszę zastosować poprzez zsumowanie? Nie mogę za cały rok podwyższonych bo to nieprawda?
Bo kup muszę zastosować poprzez zsumowanie? Nie mogę za cały rok podwyższonych bo to nieprawda?
Nie doszukuj się problemu. Przy rozliczeniu z więcej niż jeden zakład pracy często tak wychodzi.
Problem jest przy drugim pracodawcy. Po rozliczeniu pita przez tego pracodawcę powinnaś mieć 231 zwrotu a masz 201(te pieniądze które masz oddać otrzymałaś w zeszłym roku-nie zostały Ci potrącone). Ponadto z kosztami napisałaś odwrotnie.Pierwsze są podwyższone a drugie podstawowe.
Jeżeli obydwie prace były świadczone poza miejscem zamieszkania możesz sobie sama podnieść koszty. Wtedy miałabyś 4 zł nadpłaty.
Problem jest przy drugim pracodawcy. Po rozliczeniu pita przez tego pracodawcę powinnaś mieć 231 zwrotu a masz 201(te pieniądze które masz oddać otrzymałaś w zeszłym roku-nie zostały Ci potrącone). Ponadto z kosztami napisałaś odwrotnie.Pierwsze są podwyższone a drugie podstawowe.
Jeżeli obydwie prace były świadczone poza miejscem zamieszkania możesz sobie sama podnieść koszty. Wtedy miałabyś 4 zł nadpłaty.
praca poza miejscem zamieszkania była tylko z tej jednej umowy - tak jak koszty podwyższone, więc odpada podniesienie kup.
Nie rozumiem nadal skąd ta niedopłata. Przy rozliczeniu pojedynczych pitów nadpłata wynika z rocznej kwoty zmniejszającej podatek, więc w grę wchodzi chyba tylko błąd pracodawcy. Sama już nie wiem.
Nie rozumiem nadal skąd ta niedopłata. Przy rozliczeniu pojedynczych pitów nadpłata wynika z rocznej kwoty zmniejszającej podatek, więc w grę wchodzi chyba tylko błąd pracodawcy. Sama już nie wiem.
U drugiego pracodawcy pracowałaś 7 m-cy więc ulga za pozostałe 5 m-cy to (556,02/12)*5=231,67.
Po rozliczeniu drugiego pracodawcy na pit-37 (tak jakbyś pracowała tylko u niego)wychodzi 201 zł. I tu jest różnica.
Po rozliczeniu drugiego pracodawcy na pit-37 (tak jakbyś pracowała tylko u niego)wychodzi 201 zł. I tu jest różnica.
Całe popołudnie nie dawało mi to rozliczenie spokoju, ale poddaję się już ;) Przyjmuję Twoje ostatnie wytłumaczenie bo w sumie kwotowo się zgadza. Czy można uznać w takim razie, że jakaś pomyłka była u tego pracodawcy i stąd ta różnica?
To nie jest jakaś znowu pomyłka. Przy rozliczeniu rocznym zostaje ona wyrównana. Wszystko jest w porządku. Wcześnie dano Ci po prostu więcej pieniędzy a teraz musisz oddać. Weź poprawkę na inflacje. Za te pieniądze w zeszłym roku kupiłaś więcej niż w tym. I tak jesteś wygrana.