co można doliczyć
co można doliczyć
witam .Znajoma pracuje w firmie gdzie bardzo dobrze zarabiała.W rozliczeniu wyszło że musi dopłacić prawie 8.000 zlotych podatku .Pracowała na umowę zlecenie. Czy można coś odliczyć aby ta kwota była mniejsza.
Re: co można doliczyć
ewentualnie ulga na internet może wchodzić w grę, o ile ma faktury i nie odliczała jej w poprzednich latach
ale czy na pewno dobrze policzyła podatek ?
ale czy na pewno dobrze policzyła podatek ?
Też mi coś tu nie gra. Podaj kwoty z pit.
przychód 154772,13 , koszty 30954.43 ,dochód 123817,70, zaliczka 10293 i dodatkowo PIT 11 umowa o prace 23838.32, koszty 1335 ,dochód 22503 ,32 ,zaliczka 1358 , skł. zdrow.11994,84 ,1560,20 .skł. społ.3198,63 .
Dzień dobry!
Wg podanych przez Ciebie danych to jest dopłata 8063 - tak mnie wyszło.
Z PIT-11 ma policzony podatek z I gr. podatkowej, a jak się doda inne dochody to i od nich jest 32% podatku i stąd ta niedopłata podatku.
Gratulacje - spore zarobki ma ta znajoma.
Pozdrowienia :D.
Wg podanych przez Ciebie danych to jest dopłata 8063 - tak mnie wyszło.
Z PIT-11 ma policzony podatek z I gr. podatkowej, a jak się doda inne dochody to i od nich jest 32% podatku i stąd ta niedopłata podatku.
Gratulacje - spore zarobki ma ta znajoma.
Pozdrowienia :D.
Tak to wszystko się zgadza. 8063. Z tego większego dochodu już wychodzi 4804 dopłaty i ten drugi wszedł w 32%.
No wszystko się zgadza tylko jak to zrobić aby ta dopłata była mniejsza . Teraz ma mniejsze zarobki i chciała by coś uskubnąć.
jeżeli ma męża to niech z niego skorzysta - wspólne rozliczenie
Problem w tym, że my nic o niej nie wiemy. Czy ma męża, dzieci, internet (choć to minimalne odliczenie). Zasady są takie, że jeśli wcześniej dostało się więcej to teraz trzeba oddać a nie ma za dużo sposobów aby coś odliczyć.
Jest sama ,bez dzieci,internetu brak .Ale czy jeśli udokumentuje że KUP były faktycznie wyższe niż 32000 to może je odliczyć .Trochę zainwestowała żeby mieć taki dochód ,kupiła kompa, laptopa,wynajęła mieszkanie,kupiła meble ,aby mogła pracować w domu . Zaznaczyć trzeba że pierwszy raz rozlicza się w Polsce,przedtem pracowała i mieszkała zagranicą.