Renta rodzinna a rodzina zastępcza

krzysztof_220347

Renta rodzinna a rodzina zastępcza

Post autor: krzysztof_220347 »

Wdowa pobiera rentę rodzinną (na siebie) po zmarłym mężu. Od 2-ch lat jest rodziną zastępczą dla swej wnuczki - w związku z ograniczeniem praw rodzicielskich biologicznych rodziców.
Moje pytanie brzmi: czy ma rozliczać się jako osoba samotnie wychowująca dziecko, a także korzystać z ulgi prorodzinnej?
Po złożeniu przez nią PIT-37 (w formie papierowej) w US nakazano jej skorygować zeznanie - twierdząc, że nie jest "samotną matką".
Bardzo proszę o pilną odpowiedź, ponieważ prosiła mnie aby jeszcze dzisiaj wypełnić jej odpowiednią korektę. Nie mam jednak pewności, czy interpretacja urzędniczki jest prawidłowa.
Pozdrawiam - Krzysztof.

krzysztof_220347

Re: Renta rodzinna a rodzina zastępcza

W nawiązaniu do poprzedniego wątku: interpretację taką urzędniczka US powzięła w stosunku do korekty zeznania za rok 2012. Nie mam jednak pewności, czy dotyczy to także roku 2013.
Jak uważają nasi fachowcy?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Niestety, ale US ma rację.
Prawo do rozliczania się jako osoba samotnie wychowująca dziecko ma jedynie jeden z rodziców albo opiekun prawny.
Osoba, która została rodziną zastępczą nie może zatem w rozliczeniu rocznym skorzystać z preferencyjnego opodatkowania swoich dochodów. Przepisy określające osoby, którym przysługuje prawo do rozliczania się jako osoby samotnie wychowujące dziecko, nie przewidują takiej możliwości dla rodziny zastępczej.
Proszę sprawdzić czy ew. ta pani jest - wyrokiem sądowym - opiekunem prawnym, bo to zmienia postać rzeczy.

krzysztof_220347

Serdecznie dziękuję za podpowiedź i poradę.
Wypytałem zainteresowaną Panią i okazało się, że jest tylko rodziną zastępczą, nie jest jednak opiekunem prawnym. W związku z tym, zgodnie z interpretacją odpowiednich przepisów może uzyskać ulgę prorodzinną, bez możliwości rozliczania się wspólnie z podopieczną jako "osoba samotnie wychowująca".
Jeszcze raz - dzięki i pozdrowienia.
Krzysztof.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Niestety - tak to już jest.
Pozdrowienia :D.

Zablokowany