Witam
W zeszłym roku pracowałem na umowę zlecenie jednak po niecałym miesiącu musiałem ją rozwiązać. Do dziś nie dostałem ani grosza za tą umowę. Pogodziłem się z faktem że tych pieniędzy już nie odzyskam jednak nie wiem co mam zrobić z PIT-11 który przysłał mi były pracodawca. W formularzu wpisane są same zera i nie bardzo wiem co mam z tym formularzem zrobić.
PIT-11 na 0zł
Re: PIT-11 na 0zł
Obowiązek złożenia zeznania rocznego PIT spoczywa na każdym podatniku, który w poprzednim roku podatkowym osiągnął przychody podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym lub poniósł straty.
Dochód zerowy musi rozliczyć podatnik z DG.
U Ciebie nie ma ani przychodu, ani straty - nie ma konieczności składania zeznania.
Jednak przy obecnej komputeryzacji w US-ach może im się zaznaczać jako nierozliczone - ja dla świętego spokoju złożyłbym zeznanie.
Szczerze mówiąc nie miałem takiego przypadku - zobaczmy co powiedzą inni.
Ewentualnie zadzwoń do swojego US-a i zapytaj.
Pozdrowienia.:D.
Dochód zerowy musi rozliczyć podatnik z DG.
U Ciebie nie ma ani przychodu, ani straty - nie ma konieczności składania zeznania.
Jednak przy obecnej komputeryzacji w US-ach może im się zaznaczać jako nierozliczone - ja dla świętego spokoju złożyłbym zeznanie.
Szczerze mówiąc nie miałem takiego przypadku - zobaczmy co powiedzą inni.
Ewentualnie zadzwoń do swojego US-a i zapytaj.
Pozdrowienia.:D.
Też nie widzę problemu aby złożyć pit "zerowy" i będzie po problemie. Fakt, że obowiązek ciąży na podatniku który osiągnął przychód. Tu jest przychód zerowy. Jak się nigdzie nie pracowało to jest po problemie. Jednak jak US traktuje podatnika który pracował a nie osiągnął przychodu to tylko jego tajemnica. Myślę, że nie ma powodu aby się rozliczać ale tak jak napisałem na początku złożenie "zerówki" i wtedy będzie spokój.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2014, o 17:52 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.
A co potrafią US-y wbrew stanowisku MF to poczytajcie-
http://finanse.wp.pl/kat,1033699,title, ... omosc.html
http://finanse.wp.pl/kat,1033699,title, ... omosc.html
Ale po co ma składać zerowy PIT, nie szkoda papieru albo czasu na wysyłanie ?
Skoro nie było żadnych przychodów, to żaden przepis nie nakazuje rozliczania się z US.
Skoro nie było żadnych przychodów, to żaden przepis nie nakazuje rozliczania się z US.