Odliczenie niepełnosprawnych
-
Odliczenie niepełnosprawnych
Czy w ramach ulg dla niepełnosprawnych można odliczyć masaż klasyczny, paski do glukometrów i pieluchomajki
-
Re: Odliczenie niepełnosprawnych
Na wszystko są faktury, osoba ma drugą grupę.
Osoby z orzeczoną I lub II grupą inwalidzką mogą w rozliczeniach rocznych korzystać z tzw. ulgi rehabilitacyjnej. W ramach ulgi można odliczyć od dochodu m.in. masaże lecznicze zalecone przez lekarza. Odliczenie to nie jest limitowane. Dodatkowo można odliczyć wydatki na dojazd na zabiegi leczniczo rehabilitacyjne. W przypadku dojazdu odpłatnymi środkami komunikacji wysokość odliczenia także nie jest limitowana. W przypadku natomiast dojazdu własnym samochodem lub osoby mającej niepełnosprawnego na utrzymaniu odliczyć można maksymalnie 2280 zł.
Fragment ze strony:
http://www.pit.pl/masaze_rehabilitacyjn ... a_1767.php
Pieluchomajtki na 100% - nie
Paski do glukometru - tak
Fragment ze strony:
http://www.pit.pl/masaze_rehabilitacyjn ... a_1767.php
Pieluchomajtki na 100% - nie
Paski do glukometru - tak
-
Czy paski muszą być związane z niepełnosprawnością i czy można odliczać przy symbolach niepełnosprawności 05-R , 07-S
Wszystkie odliczenia powinny być związane z daną niepełnosprawnością
05-R – upośledzenie narządu ruchu;
07-S – choroby układu oddechowego i krążenia;
symbole te określają, każdy z osobna, naruszenie sprawności organizmu - tym niemniej choroba cukrzycowa może być powiązana z chorobą układu oddechowego i krążenia.
Wg mnie wystarczy w tej sytuacji orzeczenie lekarza specjalisty o konieczności stosowanie danego medykamentu i sprawa powinna być załatwiona.
Wystarczy żeby lekarz napisał zalecenie, np. ..o konieczności pomiaru poziomu cukru... itp.
To tak wg mnie -proszę o ew. komentarze.
05-R – upośledzenie narządu ruchu;
07-S – choroby układu oddechowego i krążenia;
symbole te określają, każdy z osobna, naruszenie sprawności organizmu - tym niemniej choroba cukrzycowa może być powiązana z chorobą układu oddechowego i krążenia.
Wg mnie wystarczy w tej sytuacji orzeczenie lekarza specjalisty o konieczności stosowanie danego medykamentu i sprawa powinna być załatwiona.
Wystarczy żeby lekarz napisał zalecenie, np. ..o konieczności pomiaru poziomu cukru... itp.
To tak wg mnie -proszę o ew. komentarze.