rozliczenie małżonków i ulga prorodzinna
rozliczenie małżonków i ulga prorodzinna
Witam, jestem w związku małżeńskim od ponad roku. Oficjalnie (wg adresu zameldowania) mamy różne adresy i do tej pory rozliczaliśmy się do różnych urządów skarbowych. Czy teraz na picie możemy wskazać jedno miejsce zamieszkania (u mnie, bo tak mieszkamy, tylko nie chcemy zmieniać meldunku) i na picie 37 rozliczyć moje dzieci, aby zastosować ulgę?
Re: rozliczenie małżonków i ulga prorodzinna
W związku małżeńskim trzeba być cały 2013 rok. Wypełnienie danych w picie jest uważane za aktualizację danych czyli tak. Wypełniacie jeden PIT-37 i wysyłacie go tam gdzie pierwsza osoba na pit(podatnik) mieszkała 31.12 2013 czyli rozumiem do Twojego. Możecie rozliczyć ulgę na dzieci jeśli spełniacie warunki do odliczenia.
Dziękuję Snykwa, za wyjaśnienie spraw adresowych, a jeśli chodzi o dzieci, które są moje a nie mojego męża czy możemy je rozliczyć na wspólnym picie pod "moją rubryką"? Ulga na dzieci mi przysługuje, bo oboje nie mają ukończonych 18 lat, ale ja mam zapłacony bardzo niski podatek (48 zł), a mój mąż, który nie jest ojcem dzieci ma ponad 2000 zł. Czy możemy skorzystać ze skumulowanego podatku?
Tak możesz wpisać na siebie a później zostanie to odliczone od waszego wspólnego podatku. Gdybyś rozliczała się sama to faktycznie nie mogłabyś sobie odpisać.