rozliczenie dochodów ze sprzedaży praw autorskich

mira_55

rozliczenie dochodów ze sprzedaży praw autorskich

Post autor: mira_55 »

W rozliczeniu podatkowym za 2013r ( rozliczenie wspólne z małzonkiem - PIT 37,PIT O) przez zapomnienie nie zostały wykazane dochody zagraniczne (USA) ze sprzedaży fotografii stockowej.Dochód za cały rok mniej od 800 zl.
Z Shutterstocka otrzymalismy PIT na wartośc mniejszą niż wpływy na konto . Fotolia nie dała żadnego PIT. Dochód wyliczony na podstawie wpływów na konto , KUP 50 % , domniemany, zapłacony za granicą podatek 10 % ( jak wynika z otrzymanego PIT). Rozliczenie powinno byc prawdopodobnie przeprowadzone poprzez PIT-36, pit-ZG ,PIT-0.
Pytania :
Skoro nie mam wszystkich PITów czy mogę samodzielnie wyliczyc podatek wg skali jak z cząstkowego PITa i potraktować ze został zapłacony za granicą ?
Czy mogę złożyc korektę do zeznania zamieniając niejako PITY z PIT-37 na PIT 36 ? Czy duzym błędem byłaby korekta do PIT 37 z podaniem kwoty uzyskanej ze sprzedaży fotografii stockowej w rubryce "sprzedaż praw autorskich" ( wiadomo że nie da się zrobic PIT -ZG)? - jak najlepiej ?
US zwrócił juz nadpłacony podatek ale korekty niejako powiększają go i co dziwne przy zastosowaniu PIT-36 nadpłata jest największa. Bylismy już przygotowani na potraktowanie podatku za granica jako nie zapłaconego ale wydaje mi się że należy domniemywać prawidłowego działania i potraktowałam go jak zapłacony w USA ( oczywiście wyliczony do całości docgodów na konto).
Dziękuję za wszelkie informacje i wskazanie najbardziej właściwego sposobu działania.

snykwa

Re: rozliczenie dochodów ze sprzedaży praw autorskich

Post autor: snykwa »

Co do korekty to na pewno PIT-36+PIT/ZG+PIT-0. Nie ma problemów z przejściem z PIT-37 na PIT-36 należy tylko wyjaśnić powód korekty. Dochody z zagranicy wykazuje się na PIT/ZG. W nim masz prawa autorskie.
Napisałaś, że otrzymałaś jeden pit z Shutterstocka, czy mam rozumieć, że powinnaś otrzymać też drugi pit z Fotolii? Tego po prostu nie rozumiem.

mira_55

Dzieki za pomoc. Otrzymany Pit z Shutterstocka dotyczy tylko częsci wpływów jakie miały miejsce od nich. Nie wiem dlaczego ujeli tylko to co sprzedali na terenie Stanów a pominęli sprzedaż do innych państw. Fotolia wogóle nie dała żadnego Pita a mieliśmy od nich przelew. Przychód policzyłam na podstawie wpływów na konto. Podatek zapłacony w Stanach policzyłam , domniemając że wszystko zrobili prawidłowo i podatek zapłacili. Wyliczyłam go na podstawie tylko tego jednego, cząstkowego Pita ( 10% od dochodu brutto).
Zamierzam korekę , jeśli sie tylko da wysłać przez internet . Podpowiedz mi proszę gdzie wpisać uzasadnienie korekty ? Czy wystarczy tylko podać jako powód "pominięcie dochodów ze sprzedaży fotografii stockowej " - wpisałam tak w poz 314 w pkt "informacje uzupełniające " A może jakieś własne sugestie? - żeby US nie szukał u mnie niewiadomo jakich dochodów.Może lepiej to wysłać poleconym z pismem uzasadniającym ( nawet z kserokopią otrzymanego IRS) ?

Prawda korekty jest taka że po prostu zapomnieliśmy o wpływach na konto ( 3 przelewy za cały rok na 735 zł ) a chcielismy szybko zwrot podatku z tytułu ulgi na dziecko. Po naszym rozliczeniu wpłynął PIT z Shutterstocka który obejmuje tylko znikome kwoty ( brutto 26,45$ , netto 23,80 i podatek 2,65$).
Na różnych forach czytałam że niektórzy rozliczają taką sprzedaż poprzez PIT 37 i pomyślałam że takie kwoty i mniejsza nadpłata podatku po korekcie może być mniej " zauważalna " w US. Nie chciałabym mieć z nimi do czynienia jeśli coś miałoby byc nie tak. Już samo pominięcie dochodów ( ale w sumie spowodowane późnym bo po naszym rozliczeniu otrzymaniem PITA z USA) może byc podejrzane.
Dzięki z góry za kolejne podpowiedzi.

snykwa

Post autor: snykwa »

Wypełniając PIT-36 zaznaczasz kwadracik "korekta" i wypełniasz wpisując kwoty do tegoż pit-a oraz PIT/ZG (poz. 21c , 21d i 22) uwzględniając ten zapomniany przychód i PIT-0. Tak to bym widział. W momencie gdy naciśniesz przycisk do wysłania jak pojawi Ci się okienko to po prawej stronie będziesz miała pole do wpisania przyczyny korekty i tam wszystko możesz wyjaśnić. Poz 314 nie służy do tego.
Jako wyjaśnienie możesz podać coś takiego "Korekta pit-37 za rok podatkowy 2013 z powodu nie uwzględnienia dochodów z praw autorskich ze Stanów Zjednoczonych." (lub coś w tym stylu)

mira_55

Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Zablokowany