Witam,
mam do rozliczenia umowe o prace i dział. gosp opodatkowaną na zasadach ogólnych
i mam pytanie
co wpisuje w czesci N / N1 pit 36 czy zaliczki wyliczone wg wzoru
podstawa opodatkowania - składki emerytalo-rentowe
zaokrąglam wyliczoną podstawę do 1 zł
X x 18% = Y
od podatku odliczam ubezpieczenie zdrowotne (7,75%)
I pytanie
co miesiac wyliczam zaliczke, sumując kwoty narastająco, a co wpisuje z N1 PIT 36 to co faktycznie wplacilam po mcu wplaty czy mcu za który były oplacone zaliczki ( czyli w XI wpisuje zaliczke zaplaconą w XI a za mc X, a co kiedy byla różna od wyliczonej wg wzoru ?
i jeśli w N1 mam uzupełnic to co faktycznie powinno być wpłacone bez XII, który ma być wplacony w I kolejnego roku to gdzie wpisuje to co faktycznie zostało opłacone w danym roku?
BARDZO PROSZE O POMOC
dziękuję
Dorota
NALEŻNE ZALICZKI CZEŚĆ N W PIT 36
Re: NALEŻNE ZALICZKI CZEŚĆ N W PIT 36
W części N.1 wpisuje się zaliczki należne za poszczególne miesiące.
Czyli zgodnie z numeracją miesięcy wpisujesz zaliczki należne za styczeń, luty, marzec, itd.
A zaliczki wpłacone wykazuje się w poz. 196 /łącznie z zaliczką za grudzień wpłaconą do dnia 20-go stycznia 2014/.
Czyli zgodnie z numeracją miesięcy wpisujesz zaliczki należne za styczeń, luty, marzec, itd.
A zaliczki wpłacone wykazuje się w poz. 196 /łącznie z zaliczką za grudzień wpłaconą do dnia 20-go stycznia 2014/.
Re: NALEŻNE ZALICZKI CZEŚĆ N W PIT 36
Bardzo dziękuję za info,
i rozumiem, że w N1 wypełniam zaliczki na pod. doch. wyliczony zgodnie ze sztuką i nawet jak się pomyliłam w ciągu roku to w N1 wpisuję tak jak powinno być, łącznie z XII zapłaconym do 20go stycznia kolejnego roku ....?
i rozumiem, że w N1 wypełniam zaliczki na pod. doch. wyliczony zgodnie ze sztuką i nawet jak się pomyliłam w ciągu roku to w N1 wpisuję tak jak powinno być, łącznie z XII zapłaconym do 20go stycznia kolejnego roku ....?