Dochody z zagranicy - Norwegia ???
Dochody z zagranicy - Norwegia ???
Dochód osiagniety w Polsce + dochody z Norwegii. W PIT ZG wpisałam w poz. 8 dochody zgodne z art. 27 ust. 8 (metoda progresji). Wychodzi mi spory podatek do zapłacenia - ponad 1800 zł. Dlaczego, przecież juz podatek za granicą zapłacony ? Czy faktycznie poz 8 , czy 9 (dochody z art. 27 ust. 9 i 9a) łącznie z podatkiem + poz. 10 podatek zapłacony za granicą ??
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2014, o 09:45 przez Renia, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Dochody z zagranicy - Norwegia ???
Wypełniasz PIT-36 + PIT/ZG. Dochody z Norwegi wpisujesz w PIT/ZG w poz.8. Podatku z Norwegi się nie wpisuje. Dochody z kraju odpowiednio w PIT-36. Podaj dane to sprawdzimy.
Przchód z Polski 63.850,16 ,
koszty 1112,48,
dochód - 62.737,68,
społ 8464,75,
zdrowotne 4292,38,
podatek 5.106,
Przychód z Norwegii po odliczeniu diet 57.221,00
Wychodzi do zapłaty 1869 !!! - co to za umowy, które powodują, że w Polsce trzeba dopłacić podatek od dochodu polskiego !!!
Czy skarbówka może sprawdzić czy wpisano zaniżony dochód z zagranicy ?
koszty 1112,48,
dochód - 62.737,68,
społ 8464,75,
zdrowotne 4292,38,
podatek 5.106,
Przychód z Norwegii po odliczeniu diet 57.221,00
Wychodzi do zapłaty 1869 !!! - co to za umowy, które powodują, że w Polsce trzeba dopłacić podatek od dochodu polskiego !!!
Czy skarbówka może sprawdzić czy wpisano zaniżony dochód z zagranicy ?
No niestety 1869 zł. Jeśli dochód z Norwegii był przez naszą firmę to US ma ten sam PIT co i Ty więc ma wgląd. Jest to taki sposób wyliczenia podatku i nic na to nie poradzisz.
Jeszcze takie pytanko. Czy to są dwa oddzielne pity czy obydwa te dochody są na jednym pit.
Jeszcze takie pytanko. Czy to są dwa oddzielne pity czy obydwa te dochody są na jednym pit.
Dwa oddzielne dokumenty: jeden Pit nasz drugi z Norwegii certificate of pay and tax (świadectwo wynagrodzenia i podatku.
Niestety nie widzę innej możliwości odliczenia. Najgorzej wychodzi się na takim rozliczeniu gdzie dochody są dość wysokie i podobne w wartościach. Poczekajmy może ktoś z tutejszych ekspertów się odezwie i coś podpowie.
A czy obydwa pity są wystawione na jedną osobę (kombinuję jak mogę).
Tak, na tę samą osobę
Myślałem, że może mąż i żona. To nie mam już pomysłu.
Co Pan zrobisz? - nic Pan nie zrobisz....