Korekta
Korekta
Wysłałam zeznanie podatkowe jako matka samotnie wychowująca dziecko oraz ulgę prorodzinną,teraz okazało się że córka przez wakacje pracowała i miała dochód wypłacony z Funduszu Pracy oraz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych 3956,60 zł ,czy muszę złożyć korektę i co napisać w wyjaśnieniu.
Re: Korekta
dochód dzieci liczymy wg wzoru:
przychód - kup
Jeżeli dochód przekracza 3089zł to nie można skorzystać z ulgi prorodzinnej.
Złóż korektę bez tej ulgi, w wyjaśnieniu wpisz coś w stylu "nieuprawnione skorzystanie z ulgi prorodzinnej ze względu na przekroczenie limitu dochodów dziecka"
Jeżeli US już Ci przesłał nadpłatę z pierwotnego zeznania to musisz teraz oddać różnicę jaka wynikła po korekcie. A jeżeli jeszcze nie przyszedł do Ciebie zwrot to nic nie musisz robić.
Córka musi złożyć swój PIT-37. Jeżeli jest niepełnoletnia to podpisuje go rodzic.
przychód - kup
Jeżeli dochód przekracza 3089zł to nie można skorzystać z ulgi prorodzinnej.
Złóż korektę bez tej ulgi, w wyjaśnieniu wpisz coś w stylu "nieuprawnione skorzystanie z ulgi prorodzinnej ze względu na przekroczenie limitu dochodów dziecka"
Jeżeli US już Ci przesłał nadpłatę z pierwotnego zeznania to musisz teraz oddać różnicę jaka wynikła po korekcie. A jeżeli jeszcze nie przyszedł do Ciebie zwrot to nic nie musisz robić.
Córka musi złożyć swój PIT-37. Jeżeli jest niepełnoletnia to podpisuje go rodzic.
Tak na wszelki wypadek - napisz jaki pit dostała córka.
Domyślam się, ale .......... :D.
Domyślam się, ale .......... :D.
no fakt ;) lepiej się upewnić
Córka dostała pit-11 a czy mogę rozliczyć się jako matka samotnie wychowująca dziecko
(jestem uprawniona)
Pozdrawiam
(jestem uprawniona)
Pozdrawiam
niestety przekroczenie limitu dochodu dziecka wyklucza również i tą możliwość. Czyli w wyjaśnieniu korekty dopisz jeszcze nieuprawnione skorzystanie z preferencyjnego rozliczenia jako samotnie wychowująca.
jeżeli PIT-11 to córka składa PIT-37
jeżeli PIT-11 to córka składa PIT-37