Mam taką dziwną sytuację. Podatnik dostał PIT-11 (pracownik służby więziennej) z wyliczeniami z wszystkim za 10 miesięcy
Dodatkowo dostał Zaświadczenie, że pobierał wynagrodzenie po zwolnieniu ze Służby za listopad i grudzień , podane są kwoty brutto i składki na ubezpieczenie zdrowotne.
Jest jeszcze adnotacja, że przychód został rozliczony w PIT-8A
Jak to ugryźć?:) mieliście podobną sytuację , ja mam pierwszy raz
W piśmie jest napisane tak:
"Zaświadcza się że Pan xyz , pobierał wynagrodzenie po zwolnieniu ze Służby od października do grudnia w wysokości 4 177 zł brutto miesięcznie.
Od wynagrodzenia z tego tytułu w 2013r dokonano następujących potrąceń.
I jest rozbicie
XI Brutto, zdrowotne i podatek
XII Brutto, zdrowotne i podatek
i na końcu W/w przychód został rozliczony w PIT-8A
Zaświadczenie wydaje się w celu przedłożenia w Urzędzie Skarbowym
PIT-11 + Zaświadczenie
Re: PIT-11 + Zaświadczenie
Już widziałam taki przypadek na innym forum.
O ile pamiętam, to ktoś wyjaśnił, że od takich przychodów pobierają podatek zryczałtowany /stąd informacja o PIT-8A/, a więc tego się nie rozlicza w zeznaniu.
Ale prawdopodobnie można w PIT odliczyć składki zdrowotne, o ile podano wartość 7,75 % podstawy.
O ile pamiętam, to ktoś wyjaśnił, że od takich przychodów pobierają podatek zryczałtowany /stąd informacja o PIT-8A/, a więc tego się nie rozlicza w zeznaniu.
Ale prawdopodobnie można w PIT odliczyć składki zdrowotne, o ile podano wartość 7,75 % podstawy.
Re: PIT-11 + Zaświadczenie
pomagałem kiedyś rozliczać policjanta który w roku podatkowym przeszedł na emeryturę. On właśnie miał taką sytuację, że dostał pisemnie informacje o składkach zdrowotnych oraz, że jego dochód został już rozliczony przez pracodawcę i nie musi uwzględniać go w zeznaniu. Ale składki zdrowotne jak najbardziej mógł odliczyć dzięki czemu przy rozliczeniu wspólnym małżonków wyszedł im niezły raj podatkowy. Miałem dużo wątpliwości co do prawidłowości tego rozliczenia ale kilka "ekspertów" to potwierdziło. Służby mundurowe podobno rządzą się swoimi prawami ;)