To nie jest pytanie odnośnie rocznych pitów ale może mi ktoś pomoże. Staram się o zwrot za materiały bud. za remont domu. remontowana była łazienka i wymieniane okna. wszystkie faktury mam za 2009 rok. W roku 2006 był już składany wniosek o zwrot ( odliczonych także w ramach ulgi remont.) tylko że wtedy wnioski wyglądały inaczej. W roku rozp. inwestycji wpisany był 2004 i wtedy też wpisywana była data zakończenia remontu 09.11.2005 W trybie składanie wniosku zaznaczony był kwadrat: po zakończeniu inwestycji. Czyli remont z roku 2009 traktować jako nowy i taka datę wpisać w roku rozpoczęciu inwestycji czy liczy się nadal rok 2004 (chociaż w sumie ta inwestycja została zakończona)? Co z limitem?Liczyć go od marca tego roku jako pierwszy wniosek czy drugi? W 2006 nie obowiązywał jeszcze limit na 5 lat???
Może ktoś pomoże.... :)
Zwrot vat'u
Re: Zwrot vat'u
Traktujesz to jako nową inwestycje.
Co do limitu - ja bym wykazał. To,że wtedy nie obowiązywały nie oznacza,że teraz Cie nie obowiązują tzn "działają wstecz"
Na potwierdzenie : http://www.pit.pl/budowlana-vat/index.p ... res%20prac
Tam jest przykład :
"Podatnik złożył wniosek o zwrot VAT 15 lutego 2007 r. W okresie od 15 lutego 2007r. do 14 lutego 2012r. przysługiwałby mu jeden pełen limit zwrotu VAT, a od 15 lutego 2012r. - kolejny, nowy, pełen limit zwrotu VAT, itd."
A nowelizacja była we wrześniu 2007.
Co do limitu - ja bym wykazał. To,że wtedy nie obowiązywały nie oznacza,że teraz Cie nie obowiązują tzn "działają wstecz"
Na potwierdzenie : http://www.pit.pl/budowlana-vat/index.p ... res%20prac
Tam jest przykład :
"Podatnik złożył wniosek o zwrot VAT 15 lutego 2007 r. W okresie od 15 lutego 2007r. do 14 lutego 2012r. przysługiwałby mu jeden pełen limit zwrotu VAT, a od 15 lutego 2012r. - kolejny, nowy, pełen limit zwrotu VAT, itd."
A nowelizacja była we wrześniu 2007.
Re: Zwrot vat'u
Nawet jak nie ma na druku to przecież w US go mają i mogą sprawdzić kiedy wpłynął, kiedy zwrócili itd:)
Zresztą na samym druku masz informację, że należy wpisać datę złożenia pierwszego wniosku po dniu 1.01.2006
Zresztą na samym druku masz informację, że należy wpisać datę złożenia pierwszego wniosku po dniu 1.01.2006