ULGA PRORODZINNA

DORIS_720

ULGA PRORODZINNA

Post autor: DORIS_720 »

Witam Mam problem małżeństwo ma 4 dzieci do odliczenia. Z powodu tego że mąż prowadzi działalność gosp. opodatkowaną pod. liniowym nie mogą się wspólnie rozliczać. Oprócz dochodów z działalności zarówno mąż i żona mają dochody z pracy. I tak przysługująca ulga na czworo dzieci to 6116,28 ale mąż ma tylko odprowadzonego podatku 5535. Czy tę różnicę może sobie odliczyć żona w swoim zeznaniu dołączając tę samą czwórkę dzieci ale odliczając tylko różnicę?
Dziękuję

koleżanka

Re: ULGA PRORODZINNA

Post autor: koleżanka »

żona może odliczyć część ulgi, na którą nie wystarczyło podatku męża
ale moim zdaniem w PIT/O nie musi wymieniać wszystkich dzieci

snykwa

Post autor: snykwa »

Moje zdanie jest takie. Obydwoje wpisują 4 dzieci, ich pesele i zaznaczają odpowiednie kwadraciki poniżej peseli. Następnie w poz. 41 zaznaczają kwadrat 2 i kwadrat, że nie przekraczają kwoty dochodu. Następnie (nadal w poz.41 ) w pole "Kwota ulgi odliczona przez małżonka" żona wpisuje kwotę którą odliczył mąż a mąż wpisuje kwotę, którą wpisała żona. Np. żona wpisuje 5535 a mąż 581,28.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Ahoj!

Do snykwa: brawo, sprawdziłem to na fikcyjnym PIT i wylicza prawidłowo.
Tak jak napisałeś - jednak nie trzeba zaznaczać kwadratu o dochodach bo jest 4 dzieci.
I mała uwaga - tak jak tu było już na forum -
- jeśli małżonkowie składają osobne zeznania, a oboje korzystają w PIT-O z ulg i odliczeń, to muszą wypełnić dane swoje i małżonka /zmiana pokazana tłustym drukiem w PIT-O przed tabelami/
Pozdrawiam. :-)).

snykwa

Post autor: snykwa »

Dobrze wytłumaczył mi to zdzislaw i to jego zasługa. A to zaznaczanie kwadracika o dochodach to chyba z przyzwyczajenia.

Zablokowany