najem garażu

aga123

najem garażu

Post autor: aga123 »

Proszę o pomoc w sprawie rozliczenia najmu garażu. Spóźniliśmy się z mężem złożyć pismo do 20.01.że chcemy rozliczać się ryczałtem przez jednego z małżonków za 2013r. (tak rozliczaliśmy się za 2012r mąż płacił co miesiąc ryczałt 8,5% od miesięcznego dochodu z najmu). Poinformowano nas w US, że mąż ma się rozliczyć za rok 2013 na PIT-28 i PIT-28/A z połowy tj. z 842,50zł dochodu (cały dochód za 2013r to 1685zł), natomiast ja mam się rozliczyć z dochodu 842,50zł za najem w rozliczeniu rocznym.

Moje pytanie brzmi:
Jakie mam złożyć deklaracje?
Czy możemy się rozliczyć wspólnie z mężem na Pit-37 z dochodów z umowy o pracę?
Czy mąż połowę najmu za 2013r tj.842,50zł ma rozliczyć na PIT-28? ( co miesiąc przelewał na konto US 8,5% od kwoty najmu miesięcznego)
Na jakim formularzu ja mam się rozliczyć z kwoty 842,50zł od której w ciągu roku nie płaciłam podatku?
Proszę o pilną odpowedź bo bardzo mnie to stresuje :) wiem że PIT 28 należało złożyć do końca stycznia :( mam nadzieje że nie dostaniemy żadnej kary)

aga123

Re: najem garażu

Mam jeszcze jedno pytanie w 2012r rozliczaliśmy się ryczałtem i nie zgłaszaliśmy żadnych zmian, to powinna być kontynuacja ryczałtu również za 2013r., nasz błąd polega głównie na tym, że nie złożyliśmy do 20.01 że ryczałt będzie opłacał jeden z małżonków. Sytuacja jest o tyle kiepska, że mąż od połowy kwoty miesięcznej płacił 8,5% ryczałtu a ja nie. W jaki sposób to wszystko ogarnąć?

snykwa

Post autor: snykwa »

W przypadku, gdy nie złożymy oświadczenia w odpowiednim terminie, rozliczamy się według skali podatkowej, chyba, że w poprzednim roku rozliczaliśmy się ryczałtem, wtedy w tym roku możemy kontynuować tę formę rozliczania bez powiadamiania US.
Rozliczasz swoje dochody razem z dochodów z najmu na PIT-36.
Jeśli dobrze zrozumiałem artykuły które przeczytałem to mąż powinien z najmu rozliczyć się tak jak do tej pory-tyle, że z połowy kwoty. Natomiast Ty powinnaś złożyć PIT-36 i rozliczyć swoje dochody razem z dochodami z najmu(połowę dochodów). Możesz też rozliczyć się wspólnie z mężem jeśli ten ma też inne dochody.
http://www.eporady24.pl/niezgloszenie_n ... ,3502.html

aga123

Właśnie chodzi o to, że za poprzedni rok tj.2012 rozliczaliśmy się ryczałtem. Jak rozumiem jeśli nie zmieniam formy opodatkowania to nie muszę informować US, że za 2013 też chcemy ryczałtem bo w sumie nic się nie zmienia. Mąż właśnie w ten sposób się rozliczał, płacił 8,5% od połowy kwoty, nie złożył tylko do stycznia PIT-28 więc rozumiem że teraz musi to zrobić i napisać czynny żal. Problem polega na tym co ja mam zrobić ponieważ cały rok nie płaciłam podatku od tej drugiej połowy dochodu, czy mam to teraz zrobić jednorazowo z odsetkami i rozliczyć sie na PIT-28 mąż odzielnie a ja odzielnie z połowy kwot? Czy ja na PIT-36, a mąż na PIT-37+Pit-28? Ale skoro PIt-36 to chyba jest to zmiana formy opodatkowania bo w 2012 rozilczałąm się tak jak maz ryczałtem. tzn. on tego pilnował bo pisalismy do US ze jedno z malzonków bedzie placilo od calosci, w tym roku sie z tym spoznilismy. Z drugiej strony skoro jest wspolna wlasnosc majątkowa, juz sama nie wiem

snykwa

Post autor: snykwa »

Jeżeli dobrze zrozumiałem ryczałt za 2012 płacił mąż a nie pani. Więc mąż rozlicza się z ryczałtu za połowę kwoty bo od tego płacił podatki no i oczywiście "musi pożałować".

Cytuję artykuł:
>Zostają Pani zatem zasady ogólne, tj. rozliczenie według stawki 18% oraz 32% – opodatkowany jest w tym wypadku dochód, a nie jak przy ryczałcie przychód.
W tej opcji po przekroczeniu kwoty dochodu 3089 zł należy opłacać zaliczki na podatek dochodowy w terminie do 20. dnia miesiąca za miesiąc poprzedni, a za miesiąc grudzień w terminie złożenia zeznania podatkowego (art. 44 ust. 1 pkt 2 i ust. 3a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych) wykazanie całości dochodów z najmu przy stosowaniu ogólnych zasad opodatkowania odbywa się corocznie i na formularzu PIT-36<

Zaliczki na podatek jak z tego wynika powinno się opłacać dopiero po przekroczeniu 3089 a tego nie było.
Składa więc Pani PIT-36 w którym rozlicza swoje pozostałe dochody razem z połową kwoty z najmu (poz. najem i dzierżawa) i może być wspólnie z pozostałymi dochodami męża.
Jest jeszcze jedna opcja, że mąż złoży tak samo ryczałt jak za 2012 od całości dochodów z najmu ( oczywiście z pożałowaniem) nie wiem tylko co z tym, że płacił za małe zaliczki na poczet podatku(można by się dowiedzieć w US co w takiej sytuacji gdy płaciło się za małe zaliczki) . Więc ta pierwsza opcja jest chyba najrozsądniejsza.

aga123

Serdecznie dziękuję za odpowiedź, buziaczki :)

Czech

Post autor: Czech »

Tutaj problem nie dotyczy zgłoszenia ryczałtu - jeżeli się kontynuuje najem to z automatu przechodzi forma opodatkowania z zeszłego roku. Jeżeli w 2012 był ryczałt to w 2013 też jest - chyba , że to zmienimy składając do 20 stycznia oświadczenie.
Problem tkwi w tym, że jeżeli wynajmowane mieszkanie jest współwłasnością obu małżonków - to corocznie trzeba składać oświadczenie ( też do 20 stycznia) wskazujące jednego z małżonków który będzie rozliczał całe mieszkanie. W przeciwnym razie należy dochody z najmu "rozbić" po 1/2.
Wtedy jedno z małżonków ma połowę na ryczałcie - PIT-28 , a drugie na zasadach ogólnych - PIT-36

Rozliczenie tak jak pisał snykwa

Zablokowany