ulga prorodzinna
ulga prorodzinna
Witam!
Mój dochód to 11 999,99 czy mogę odliczyć ulgę za dziecko?
Mój dochód to 11 999,99 czy mogę odliczyć ulgę za dziecko?
Re: ulga prorodzinna
Otóż za mało wiadomości. Czy samotne wychowywanie, czy wspólnie z małżonkiem i czy małżonek ma dochód. I oczywiści na jakich zasadach jest to kwota opodatkowana. Podaj więcej danych.
Proponuję poczytać:
http://www.pit.pl/ulga-prorodzinna/
Proponuję poczytać:
http://www.pit.pl/ulga-prorodzinna/
Ostatnio zmieniony 20 mar 2014, o 19:08 przez snykwa, łącznie zmieniany 2 razy.
Przepraszam, podaje więcej informacji.Mąż pracuje, nie mieszkamy razem, ale nie mamy rozwodu. Ja chcę sama odliczyć dziecko, bo w zeszłym roku mąż odliczył i nie dostałam pieniędzy. dziecko mieszka ze mną, ale mąż sam dobrowolnie płaci na dziecko. Mój przychód 11999,99 dochód 10331,27 a zaliczka 204.
Czyli wychowujecie wspólnie i Wasz wspólny dochód nie może przekroczyć 112 000 zł. Gdybyś była "singlem" dochód nie mógłby przekroczyć 56 000 zł.
Cytuję:
Prawo do ulgi przysługuje: rodzicom wychowującym 1 dziecko i zarabiającym w roku podatkowym nie więcej niż 56.000 oraz:
wychowującym dzieci, w tym wychowującej je po orzeczeniu separacji prawnej, nawet przy separacji prawnej trwającej cały rok (separacja faktyczna powoduje, że podatnik pozostaje w związku małżeńskim),
pozostającym w związku małżeńskim część roku (rozwodnik, osoba pobierająca się, w stosunku do której orzeczono separację),
pozostającym w związku małżeńskim, jeżeli małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.
Prawo do ulgi przysługuje natomiast rodzicom zarabiającym w roku podatkowym nie więcej niż 112.000 i pozostającym cały rok w związku małżeńskim, a także osobie, która nie będąc w związku małżeńskim przez cały rok spełnia warunki, by uznać ją za osobę samotnie wychowującą dziecko (faktycznie samotnie wychowuje dziecko będąc panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem, osobą, której małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności).
Musisz teraz dopasować to co Ci podałem do twojej sytuacji.
Cytuję:
Prawo do ulgi przysługuje: rodzicom wychowującym 1 dziecko i zarabiającym w roku podatkowym nie więcej niż 56.000 oraz:
wychowującym dzieci, w tym wychowującej je po orzeczeniu separacji prawnej, nawet przy separacji prawnej trwającej cały rok (separacja faktyczna powoduje, że podatnik pozostaje w związku małżeńskim),
pozostającym w związku małżeńskim część roku (rozwodnik, osoba pobierająca się, w stosunku do której orzeczono separację),
pozostającym w związku małżeńskim, jeżeli małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.
Prawo do ulgi przysługuje natomiast rodzicom zarabiającym w roku podatkowym nie więcej niż 112.000 i pozostającym cały rok w związku małżeńskim, a także osobie, która nie będąc w związku małżeńskim przez cały rok spełnia warunki, by uznać ją za osobę samotnie wychowującą dziecko (faktycznie samotnie wychowuje dziecko będąc panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem, osobą, której małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności).
Musisz teraz dopasować to co Ci podałem do twojej sytuacji.
Proszę o wyrozumiałość, ale nie całkiem to rozumiem. Nie wiem jakie mąż ma dochody od 5 lat nie mieszkamy razem, mąż ma firmę. Nie wiem jakie dochody ma mąż. Proszę mi napisać czy w takiej sytuacji ja nie mogę sama rozliczyć ze swojego zeznania tej ulgi na córkę? Nie wiem jaki mąz ma dochód, ale wiem, że odliczał w tamtym roku ulge na dziecko. Czy w takiej sytuacji lepiej nie rozliczać tej ulgi? czy jeśli on skorzystał w ubiegłym roku to w tym też może odliczyć ulgę bez mojego pitu 11?
mam jeszcze jedno pytanie, bo z tego go wyliczyłam to ten zwrot to 204 zł, czy ja mogę odliczyć tą kwote a mąż resztę kwoty
mam jeszcze jedno pytanie, bo z tego go wyliczyłam to ten zwrot to 204 zł, czy ja mogę odliczyć tą kwote a mąż resztę kwoty
Przepraszam źle spojrzałem na Twój przychód. Zasada jest jedna nie możecie razem z mężem przekroczyć dochodu 112 000 zł. Jeżeli ten warunek jest spełniony to możesz odliczyć dziecko.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2014, o 18:27 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Cenna uwaga. Nie znam sytuacji męża ale jeśli mąż ma więcej jak 1 dziecko to jego limit 112 000 zł nie obowiązuje (oczywiście jeśli rozlicza się na zasadach ogólnych). Wtedy on może rozliczyć dziecko. Jeśli jest taka sytuacja to nie pozostaje nic innego jak dogadać się i podzielić.
dziękuję bardzo za odpowiedź, jeśli bym się dogadała z mężem to mogła bym wtedy odliczyć te 204 zł a mąż pozostałą kwotę? wiem, że to może nie wiele, ale dla mnie to bardzo dużo
Edytowałem wcześniejszy post:
Przepraszam źle spojrzałem na Twój przychód-wyszło mi 111 999 (ślepota). Zasada jest jedna nie możecie razem z mężem przekroczyć dochodu 112 000 zł. Jeżeli ten warunek jest spełniony to możesz odliczyć dziecko.
Wtedy miałabyś zwrot 204 zł.
Nie ma problemu żebyście się dogadali co do tego ile miesięcy Ty odpiszesz na dziecko a ile mąż. Podaj wszystkie dane z pita tzn. składkę na ub. społ i skł. na zdrowotną a powiem Ci na ile miesięcy będziesz mogła wpisać sobie dziecko a na ile mąż..
Przepraszam źle spojrzałem na Twój przychód-wyszło mi 111 999 (ślepota). Zasada jest jedna nie możecie razem z mężem przekroczyć dochodu 112 000 zł. Jeżeli ten warunek jest spełniony to możesz odliczyć dziecko.
Wtedy miałabyś zwrot 204 zł.
Nie ma problemu żebyście się dogadali co do tego ile miesięcy Ty odpiszesz na dziecko a ile mąż. Podaj wszystkie dane z pita tzn. składkę na ub. społ i skł. na zdrowotną a powiem Ci na ile miesięcy będziesz mogła wpisać sobie dziecko a na ile mąż..
skł. na ubezpieczenia społ. 1645,20
skł. na ubezpieczenia zdrow. 802,44
z całego serca dziękuję za pomoc, proszę jeszcze mi tylko napisać czy muszę zaznaczyć gdzieś w pit ile miesięcy odliczam
skł. na ubezpieczenia zdrow. 802,44
z całego serca dziękuję za pomoc, proszę jeszcze mi tylko napisać czy muszę zaznaczyć gdzieś w pit ile miesięcy odliczam