Ponowne pytanie dotyczące ulgi prorodzinnej, szczerze trochę się pogubiłam, może mi ktoś pomoże.
Matka samotnie wychowująca dziecko (student-nie ukończone 25 lat) do września na wyłącznym utrzymaniu matki. Od października student podejmuje pracę i osiąga dochody ponad 4 tys.
Czy mogę ująć tę sytuację w rozliczeniu, że matka korzysta z ulgi zaznaczając miesiące od stycznia do września, a student samodzielnie się rozlicza z osiągniętych dochodów ?
Proszę o poprawną interpretację
JuEla
ulga prorodzinna - a dochody dziecka
Re: ulga prorodzinna - a dochody dziecka
- do ukończenia 25 lat, uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, w przepisach - Prawo o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie. W tych przypadkach odliczenie przysługuje rodzicom jeżeli w roku podatkowym dzieci te nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach ogólnych według skali podatkowej (art. 27 ustawy o PIT) bądź dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 30b ustawy o PIT w łącznej wysokości przekraczającej kwotę 3089 zł stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale obowiązującej skali podatkowej, z wyjątkiem renty rodzinnej.
Student rozlicza się sam. Matka nie odliczy ulgi prorodzinnej, ponieważ student przekroczył dochód 3089.
Student rozlicza się sam. Matka nie odliczy ulgi prorodzinnej, ponieważ student przekroczył dochód 3089.