posłałeś duplikat
posłałeś duplikat
Po przesłaniu elektronicznie zdążyłam wydrukować potwierdzenie z e-poczty i po wybraniu UPO z e-deklaracje zawiesił mi się komputer, po uruchomieniu strony potwierdzenia z e-deklaracje wpisałam ręcznie nr identyfikatora dokumentu do potwierdzenia UFO i otrzymałam wydruk potwierdzenia. Po zamknięciu programu na rozliczeniu PIT 37 nie wpisał się nr identyfikatora, więc ponownie sprawdzam status a ten mi pisze że nie ma "numeru statusu 200", więc ponownie zrobiłam wyślij. A ostatecznie mam w opisie- w raportach "posłałeś duplikat, podane UPO dotyczy oryginału dokumentu". Czy do tego duplikatu trzeba teraz wysłać korektę, czy podwoją się przesłane kwoty? A może nic nie trzeba robić?
Re: posłałeś duplikat
Raczej zapisała się poprzednia sesja i poszło jedno potwierdzenie więc kwota się nie zdubluje :)
Kail87 napisał(a) :
> Raczej zapisała się poprzednia sesja i poszło jedno potwierdzenie więc
> kwota się nie zdubluje :)
No dokładnie. Tak też mogło być, ale nie ma o co się martwić.
> Raczej zapisała się poprzednia sesja i poszło jedno potwierdzenie więc
> kwota się nie zdubluje :)
No dokładnie. Tak też mogło być, ale nie ma o co się martwić.
Będzie dobrze. Nie masz się czym przejmować. Mi się również tak zdarzyło ale nic się nie stało.
Mi się to udało naprawić i teraz mam wszystko dobrze.
Od wersji 1.2 e-poczty wydaje mi się, że program sam wysyła 2x ten sam dokument, ponieważ przy odbiorze UPO pojawia się komunikat 'Przesłałeś duplikat, pobrane UPO dotyczy oryginału dokumentu. ' Dzieje się tak przy wysyłce kilkunastu/kilkudziesięciu deklaracji na raz (nie przez UBD). Podczas wysyłki niby wszystko ok. najpierw status 301 następnie 302, ale już po przetworzeniu dokumentów i odbiorze UPO dostaję ten komunikat o przesłaniu duplikatu. Z reguły dotyczy to kilku pierwszych dokumentów z wysłanej listy, ale zdarza się, że po kilku normalnych trafiają się kolejne duplikaty. Nie jest to skutek zawieszenia programu itp, ani ponownego wysłania, gdyż dokumentów ze statusem 302 nie da się drugi raz wysłać. W nowej wersji pomimo włączonej opcji 'tryb przyspieszony' wysyłka trwa dłużej niż w wersji beta. Dla przykładu ostatnia wysyłka 32szt na raz-informacja o przesłaniu duplikatu dotyczy poz.1,6,7,9,12. pozostałe ok Co na to Pan Marcin?
Oj! To przestraszył mnie Pan bo jedyne wytłumaczenie tego jakie mi przychodzi na myśl jest także, że niektóre formularze są wysyłane dwa razy, a niektóre wcale!
W przypadku np. VAT-7 można sprawdzić UPO czy dotyczy tego podatnika co trzeba czy może "sąsiada", ale w przypadku PIT-11 to chyba będzie większy problem. Teraz w mam możliwości aby to sprawdzić ale wydaje mi się, że w przypadku PIT-11 UPO dotyczy płatnika, więc nie będzie wiadomo jakich pracowników wysłano dane.
Proponuję wyłączyć tryb przyspieszony i sprawdzić jak zachowa się program. Czy spowolni wysyłanie? Czy będą duplikaty?
Czekam na odpowiedź czy moje obawy są zasadne. Oby nie!
W przypadku np. VAT-7 można sprawdzić UPO czy dotyczy tego podatnika co trzeba czy może "sąsiada", ale w przypadku PIT-11 to chyba będzie większy problem. Teraz w mam możliwości aby to sprawdzić ale wydaje mi się, że w przypadku PIT-11 UPO dotyczy płatnika, więc nie będzie wiadomo jakich pracowników wysłano dane.
Proponuję wyłączyć tryb przyspieszony i sprawdzić jak zachowa się program. Czy spowolni wysyłanie? Czy będą duplikaty?
Czekam na odpowiedź czy moje obawy są zasadne. Oby nie!
Proszę jeszcze o sprawdzenie w podglądzie dokumentów w oknie wysyłania treść gotowych XML. Czy na tym etapie jest wszystko w porządku czy może już tutaj widać powielenie XML.
M.K. napisał(a) :
> Oj! To przestraszył mnie Pan bo jedyne wytłumaczenie tego jakie mi
> przychodzi na myśl jest także, że niektóre formularze są wysyłane dwa razy,
> a niektóre wcale!
Prześledziłem 2 zestawy, które wysyłałem (łącznie ok 50 PIT-11) i wszystkie UPO dotyczą właściwych podatników, czyli wszystkie dokumenty są wysłane (wielka ulga bo mnie Pan również przestraszył, bo do sprawdzenia byłoby ponad tysiąc dekl.) ale oczywiście są również te 2x wysłane bo na UPO wyświetla się pierwotny nr referenc., którego nigdzie w e-poczcie niema
> W przypadku np. VAT-7 można sprawdzić UPO czy dotyczy tego podatnika co
> trzeba czy może "sąsiada", ale w przypadku PIT-11 to chyba będzie
> większy problem. Teraz w mam możliwości aby to sprawdzić ale wydaje mi się,
> że w przypadku PIT-11 UPO dotyczy płatnika, więc nie będzie wiadomo jakich
> pracowników wysłano dane.
Na PIT-11 również da się sprawdzić, którego podatnika dotyczy UPO, gdyż na UPO jest 'Identyfikator podatkowy podmiotu występującego jako drugi na dokumencie' czyli PESEL pracownika i tu na żadnym UPO się nie pojawił drugi raz
>
> Proponuję wyłączyć tryb przyspieszony i sprawdzić jak zachowa się program.
> Czy spowolni wysyłanie? Czy będą duplikaty?
Sprawdzę to jutro, bo dziś był ostatni dzień PIT-28 4R,8AR i nie miałem czasu tego wypróbować
> Czekam na odpowiedź czy moje obawy są zasadne. Oby nie!
Myślę, że Pana obawy się na szczęście nie potwierdzają i wszystkie dokumenty zostały wysłane tyle, że niektóre 2x. Nie wiem jak działa komunikacja programu z bramką MF, ale może po wysłaniu dokumentu do bramki MF na niektóre wysyłki bramka odpowiada z opóźnieniem, że dokument dotarł a program sądząc, że dokument nie został wysłany, wysyła go ponownie i stąd później info o wysyłce duplikatu.
> Oj! To przestraszył mnie Pan bo jedyne wytłumaczenie tego jakie mi
> przychodzi na myśl jest także, że niektóre formularze są wysyłane dwa razy,
> a niektóre wcale!
Prześledziłem 2 zestawy, które wysyłałem (łącznie ok 50 PIT-11) i wszystkie UPO dotyczą właściwych podatników, czyli wszystkie dokumenty są wysłane (wielka ulga bo mnie Pan również przestraszył, bo do sprawdzenia byłoby ponad tysiąc dekl.) ale oczywiście są również te 2x wysłane bo na UPO wyświetla się pierwotny nr referenc., którego nigdzie w e-poczcie niema
> W przypadku np. VAT-7 można sprawdzić UPO czy dotyczy tego podatnika co
> trzeba czy może "sąsiada", ale w przypadku PIT-11 to chyba będzie
> większy problem. Teraz w mam możliwości aby to sprawdzić ale wydaje mi się,
> że w przypadku PIT-11 UPO dotyczy płatnika, więc nie będzie wiadomo jakich
> pracowników wysłano dane.
Na PIT-11 również da się sprawdzić, którego podatnika dotyczy UPO, gdyż na UPO jest 'Identyfikator podatkowy podmiotu występującego jako drugi na dokumencie' czyli PESEL pracownika i tu na żadnym UPO się nie pojawił drugi raz
>
> Proponuję wyłączyć tryb przyspieszony i sprawdzić jak zachowa się program.
> Czy spowolni wysyłanie? Czy będą duplikaty?
Sprawdzę to jutro, bo dziś był ostatni dzień PIT-28 4R,8AR i nie miałem czasu tego wypróbować
> Czekam na odpowiedź czy moje obawy są zasadne. Oby nie!
Myślę, że Pana obawy się na szczęście nie potwierdzają i wszystkie dokumenty zostały wysłane tyle, że niektóre 2x. Nie wiem jak działa komunikacja programu z bramką MF, ale może po wysłaniu dokumentu do bramki MF na niektóre wysyłki bramka odpowiada z opóźnieniem, że dokument dotarł a program sądząc, że dokument nie został wysłany, wysyła go ponownie i stąd później info o wysyłce duplikatu.