sprzedaż mieszkania w 2013 jak rozliczyć POMOCY
sprzedaż mieszkania w 2013 jak rozliczyć POMOCY
Witam mam pytanie czy muszę płacić podatek do US jeśli sprzedałam mieszkanie w bloku w 2013 - 09-09-2013 . Słyszałam , ze nie ze wpisuję w PIT -38 na cele mieszkaniowe tylko w której pozycji to już nie wiem. Jeszcze jedno jesli nasz syn ma 17 lat i jest uczniem to mogę odliczyć ulgę prorodzinną zarobki moje wynoszą 51000 , natomiast męża 112 000 ( wspólne nie można bo stracę ulgę tak . ) ale czy ja mogę będę wdzięczna za pomoc. Czy PIT 8 -c to umieszcza się do innych dochodów.
Pozdrawiam
tereska
Pozdrawiam
tereska
Re: sprzedaż mieszkania w 2013 jak rozliczyć POMOCY
Powoli i po kolei
tereska napisał(a) :
> Witam mam pytanie czy muszę płacić podatek do US jeśli sprzedałam
> mieszkanie w bloku w 2013 - 09-09-2013 . Słyszałam , ze nie ze wpisuję w
> PIT -38 na cele mieszkaniowe tylko w której pozycji to już nie wiem.
PIT-38 na pewno nie, jeśli już to PIT-39 ale napisz jeszcze kiedy mieszkanie kupiłaś/dostałaś?
> Jeszcze jedno jesli nasz syn ma 17 lat i jest uczniem to mogę odliczyć
> ulgę prorodzinną zarobki moje wynoszą 51000 , natomiast męża 112 000 (
> wspólne nie można bo stracę ulgę tak . ) ale czy ja mogę będę wdzięczna
> za pomoc.
niestety jeżeli Wasz wspólny dochód przekracza 112000zł (przychód-kup-składki społeczne) to nie możecie skorzystać z ulgi na 1 dziecko. Nie ma znaczenia czy rozliczycie się wspólnie czy osobno.
> Czy PIT 8 -c to umieszcza się do innych dochodów.
zależy jakie poz. są wypełnione w PIT-8c i jakiego typu są to dochody. Doprecyzuj.
tereska napisał(a) :
> Witam mam pytanie czy muszę płacić podatek do US jeśli sprzedałam
> mieszkanie w bloku w 2013 - 09-09-2013 . Słyszałam , ze nie ze wpisuję w
> PIT -38 na cele mieszkaniowe tylko w której pozycji to już nie wiem.
PIT-38 na pewno nie, jeśli już to PIT-39 ale napisz jeszcze kiedy mieszkanie kupiłaś/dostałaś?
> Jeszcze jedno jesli nasz syn ma 17 lat i jest uczniem to mogę odliczyć
> ulgę prorodzinną zarobki moje wynoszą 51000 , natomiast męża 112 000 (
> wspólne nie można bo stracę ulgę tak . ) ale czy ja mogę będę wdzięczna
> za pomoc.
niestety jeżeli Wasz wspólny dochód przekracza 112000zł (przychód-kup-składki społeczne) to nie możecie skorzystać z ulgi na 1 dziecko. Nie ma znaczenia czy rozliczycie się wspólnie czy osobno.
> Czy PIT 8 -c to umieszcza się do innych dochodów.
zależy jakie poz. są wypełnione w PIT-8c i jakiego typu są to dochody. Doprecyzuj.
Witam
Bardzo się cieszę , że odpowiedziałes
popierwsze było to mieszkanie po mojej matce i sprzedałam 09-09-2013, mamy zamiar kupic cos innego w ciągu 5 lat .
aprpos syna to trudno nie będę korzystać jak nie można
w PIT -8 C jest zaznaczone w poz.D dofinsowanie kosztów kształcenia podyplomowego pielęgniarek i położnych - 400 zł
Czekam na odpowiedz i z góry bardzo dziękuję
tereska
Bardzo się cieszę , że odpowiedziałes
popierwsze było to mieszkanie po mojej matce i sprzedałam 09-09-2013, mamy zamiar kupic cos innego w ciągu 5 lat .
aprpos syna to trudno nie będę korzystać jak nie można
w PIT -8 C jest zaznaczone w poz.D dofinsowanie kosztów kształcenia podyplomowego pielęgniarek i położnych - 400 zł
Czekam na odpowiedz i z góry bardzo dziękuję
tereska
Pytanie zasadnicze -ile upłynęło od nabycia mieszkania do sprzedaży.
Pit-8c rozliczysz w pit-36 w poz. inne dochody i rozliczasz z innymi swoimi dochodami.
Rozliczenie wspólne z mężem może być korzystniejsze.
Jeśli upłynęło więcej niż 5 lat od momentu otrzymania mieszkania nie musisz się rozliczasz i nie płacisz podatku. Jeśli nie musisz zadeklarować, że w ciągu 2 lat od początku 2014 roku ( czyli do 31.12.2015) wydasz te pieniądze na cele mieszkaniowe wtedy nie zapłacisz podatku. Wykazujesz to w pit-39 w poz. 20,21 i 25. Po tych 2 latach jeśli nie wydasz wszystkich zadeklarowanych pieniędzy musisz złożyć korektę.
http://serwis-inwestora.pl/prawo-i-poda ... korzystac2
Pit-8c rozliczysz w pit-36 w poz. inne dochody i rozliczasz z innymi swoimi dochodami.
Rozliczenie wspólne z mężem może być korzystniejsze.
Jeśli upłynęło więcej niż 5 lat od momentu otrzymania mieszkania nie musisz się rozliczasz i nie płacisz podatku. Jeśli nie musisz zadeklarować, że w ciągu 2 lat od początku 2014 roku ( czyli do 31.12.2015) wydasz te pieniądze na cele mieszkaniowe wtedy nie zapłacisz podatku. Wykazujesz to w pit-39 w poz. 20,21 i 25. Po tych 2 latach jeśli nie wydasz wszystkich zadeklarowanych pieniędzy musisz złożyć korektę.
http://serwis-inwestora.pl/prawo-i-poda ... korzystac2
Posłuchaj w PIT -8 C jest zaznaczone w poz.D dofinsowanie kosztów kształcenia podyplomowego pielęgniarek i położnych - 400 zł czy napewno PIT 36
zmieniłam w PIT 39 w poz. 20 wpisałam 113000 w poz. 21 1130000 i dalej wyszło o podatek tak chyba dobrze odpowiedz proszę
zmieniłam w PIT 39 w poz. 20 wpisałam 113000 w poz. 21 1130000 i dalej wyszło o podatek tak chyba dobrze odpowiedz proszę
tereska napisał(a) :
> Posłuchaj w PIT -8 C jest zaznaczone w poz.D dofinsowanie kosztów
> kształcenia podyplomowego pielęgniarek i położnych - 400 zł czy napewno
> PIT 36
jeżeli nikt inny nie zaprzeczy to na 99% tak.
>
> zmieniłam w PIT 39 w poz. 20 wpisałam 113000 w poz. 21 1130000 i dalej
> wyszło o podatek tak chyba dobrze odpowiedz proszę
Cały czas nie piszesz kiedy nabyłaś to mieszkanie gdyż to ma kluczowe znaczenie.
> Posłuchaj w PIT -8 C jest zaznaczone w poz.D dofinsowanie kosztów
> kształcenia podyplomowego pielęgniarek i położnych - 400 zł czy napewno
> PIT 36
jeżeli nikt inny nie zaprzeczy to na 99% tak.
>
> zmieniłam w PIT 39 w poz. 20 wpisałam 113000 w poz. 21 1130000 i dalej
> wyszło o podatek tak chyba dobrze odpowiedz proszę
Cały czas nie piszesz kiedy nabyłaś to mieszkanie gdyż to ma kluczowe znaczenie.
Co do PIT-8c jak wyżej.
Jeszcze raz -kiedy nabyłaś mieszkanie? Jeśli przed okresem 5 lat to:
W poz 20 wpisujesz przychód czyli te 113 000, w poz 21 koszty tego przychodu (notariusz, itp-jeśli je poniosłaś) a w poz 25 kwotę jaką zamierzasz wydać na cele mieszkaniowe w ciągu 2 lat czyli do końca 2015 roku. Jeśli rozliczasz tym programem możesz wpisać ten swój przychód czyli 113 000. Jeśli nie było kosztów wpisz 113 000. Jeśli były wpisz też 113000. Program sam zmniejszy kwotę ( nie bądź tym zdziwiona-tak ma być).
Jeśli w ciągu do końca 2015 roku nie wydasz tych pieniędzy lub wydasz mniej to trzeba będzie złożyć korektę na sumę, której nie wydałaś.
Jeszcze raz -kiedy nabyłaś mieszkanie? Jeśli przed okresem 5 lat to:
W poz 20 wpisujesz przychód czyli te 113 000, w poz 21 koszty tego przychodu (notariusz, itp-jeśli je poniosłaś) a w poz 25 kwotę jaką zamierzasz wydać na cele mieszkaniowe w ciągu 2 lat czyli do końca 2015 roku. Jeśli rozliczasz tym programem możesz wpisać ten swój przychód czyli 113 000. Jeśli nie było kosztów wpisz 113 000. Jeśli były wpisz też 113000. Program sam zmniejszy kwotę ( nie bądź tym zdziwiona-tak ma być).
Jeśli w ciągu do końca 2015 roku nie wydasz tych pieniędzy lub wydasz mniej to trzeba będzie złożyć korektę na sumę, której nie wydałaś.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2014, o 18:55 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Proszę poczytać tu:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=7892
i tu:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=8126
Są dalej aktualne.
Pozdrawiam.
Proszę poczytać tu:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=7892
i tu:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=8126
Są dalej aktualne.
Pozdrawiam.
Dzięki Czarek za linki. Musiałem szukać aby odpowiedzieć. Teraz przynajmniej mam pewność.
Witam
Bardzo Wam dziękuję za pomoc
Pozdrawiam serdecznie
tereska
Bardzo Wam dziękuję za pomoc
Pozdrawiam serdecznie
tereska