Dochody z Polski i z Holandii jak rozliczyć.
Re: Dochody z Polski i z Holandii jak rozliczyć.
Dzięki chłopaki!! Dzięki waszym podpowiedziom dużo mniej, do dopłaty. Pozdrawiam
-
Czyli limit ulgi abolicyjnej wychodzi 1397,78, więc możemy w tym wypadku odliczyć całość podatku zapłaconego w Holandii, ale gdzie to wpisać (powininno wyjść do zapłaty 1878 - pomniejszone o cały podatek z Holandii bo mieśći się w limicie)
We wszystkich przykładach podawany, które przeglądałem był warunek, że podatnik nie miał odliczeń-czyli skł. społ. i zdrowotna. Jak w tym przypadku powinno wyglądać rozliczenie.
Oto moja wersja:
Do limitu wyliczamy podatek zgodnie z danymi bez odliczania podatku zapł. w Holandii i wynosi on 2364
Więc limit 2364*8223,05/47867,32 ( łączny dochód po odliczeniu skł. na ub. społ) = 406,11 (jeśli weźmiemy dochód po KUP to wyjdzie 360,85) a więc większy niż podatek za granicą 243,25.
Podatek do zapłacenia to 2364,00 - 243,25 = 2120,75
Podatek w przypadku wyłączenia z progresją = 980,00
Ulga abolicyjna 2120,85-980,00 = 1140,75 i tą kwotę wpisujemy do PIT-0.
Podatek do zapłacenia wychodzi 980,00
Czyli praktycznie zawsze przy dochodach wspólnych z Polski i Holandii przy założeniu nie przekroczenia limitu podatku do odliczenia wyjdzie tyle co podatek wyłączenia z progresją i ta ulga abolicyjna miałaby sens.
Dodam tylko, że jak zainstaluje się program za 2009 rok to on nam pięknie ulgę wyliczy w poz. 37
Szkoda, że obecny program tego nie robi.
Czech i wia.gle co o tym sądzicie?
Oto moja wersja:
Do limitu wyliczamy podatek zgodnie z danymi bez odliczania podatku zapł. w Holandii i wynosi on 2364
Więc limit 2364*8223,05/47867,32 ( łączny dochód po odliczeniu skł. na ub. społ) = 406,11 (jeśli weźmiemy dochód po KUP to wyjdzie 360,85) a więc większy niż podatek za granicą 243,25.
Podatek do zapłacenia to 2364,00 - 243,25 = 2120,75
Podatek w przypadku wyłączenia z progresją = 980,00
Ulga abolicyjna 2120,85-980,00 = 1140,75 i tą kwotę wpisujemy do PIT-0.
Podatek do zapłacenia wychodzi 980,00
Czyli praktycznie zawsze przy dochodach wspólnych z Polski i Holandii przy założeniu nie przekroczenia limitu podatku do odliczenia wyjdzie tyle co podatek wyłączenia z progresją i ta ulga abolicyjna miałaby sens.
Dodam tylko, że jak zainstaluje się program za 2009 rok to on nam pięknie ulgę wyliczy w poz. 37
Szkoda, że obecny program tego nie robi.
Czech i wia.gle co o tym sądzicie?
Do anna20 pobierz program z http://pit.dobry.pl/2009/index.php
Ten program rozliczy Ci podatek i poda ulgę abolicyjną w pit-0. Przy wpisaniu dochodów i składek oraz podatków pamiętaj aby wpisać w pit/zg kraj uzyskania dochodu zagranicą poz. 7 oraz w pit-0 po kliknięciu na poz. 37 zaznacz kwadracik 1. Oczywiście rozliczyć musisz na aktualnym formularzu a ten program z 2009 roku potraktuj tylko jako pomoc do obliczenia ulgi abolicyjnej-choć rozliczy on tak samo bo nie zmieniły się progi i inne składniki do obliczania podatku
Czy wysłałaś już rozliczenie?
Ten program rozliczy Ci podatek i poda ulgę abolicyjną w pit-0. Przy wpisaniu dochodów i składek oraz podatków pamiętaj aby wpisać w pit/zg kraj uzyskania dochodu zagranicą poz. 7 oraz w pit-0 po kliknięciu na poz. 37 zaznacz kwadracik 1. Oczywiście rozliczyć musisz na aktualnym formularzu a ten program z 2009 roku potraktuj tylko jako pomoc do obliczenia ulgi abolicyjnej-choć rozliczy on tak samo bo nie zmieniły się progi i inne składniki do obliczania podatku
Czy wysłałaś już rozliczenie?
-
Po wwzględnieniu ulgi z art 29a (abolicyjnej) wychodzi podatek do zapłaty 980zł.
Trzeba przeliczyć metodą odliczenia proporcjonalnego wychodzi 2121 i metodą wyłącznia z progresją wychodzi 980 różnicę wpisać w odliczniach od podatku pit o rubr.43 1141 zł i wychodzi do zapłaty 980zł tak jakby przy metodzie wyłączenia z progresją.
Jak to dobrze jak tyle głów czuwa nad naszymi pitami
Trzeba przeliczyć metodą odliczenia proporcjonalnego wychodzi 2121 i metodą wyłącznia z progresją wychodzi 980 różnicę wpisać w odliczniach od podatku pit o rubr.43 1141 zł i wychodzi do zapłaty 980zł tak jakby przy metodzie wyłączenia z progresją.
Jak to dobrze jak tyle głów czuwa nad naszymi pitami
Tak to jest najprostsza metoda obliczenia. Obliczyć proporcjonalną metodą i progresywną a potem od podatku proporcjonalnego odjąć podatek progresywny. Oczywiście jeśli nie przekroczyliśmy limitu odliczenia. Wyżej podałem rozliczenie ręczne-trochę to skomplikowane i łatwo sę pogubić. Szkoda, że w tym roku program już sam nie liczy jak to było w programie za 2009.
mam JAAROPGAAF 2013
Loon Loonbelasting 12168
Ingehouden loonbelasting 2302
Verrekende arbeidskorting 1007
Zietkekostenverzekering 762
To jest pit mojego brata czytałam wczesniejsze tłumaczenia ale jakoś niebardzo nawet wiem jak sie zabrać. przeliczyłam średni kurs z dnia 31-12-2013 bo nie są nigdzie wyszczególnione miesiące. I co dalej ? POMOCY
Loon Loonbelasting 12168
Ingehouden loonbelasting 2302
Verrekende arbeidskorting 1007
Zietkekostenverzekering 762
To jest pit mojego brata czytałam wczesniejsze tłumaczenia ale jakoś niebardzo nawet wiem jak sie zabrać. przeliczyłam średni kurs z dnia 31-12-2013 bo nie są nigdzie wyszczególnione miesiące. I co dalej ? POMOCY
Sytuację masz bardziej skomplikowaną bo nie masz PIT-11.
Tak jaropgaaf wygląda po przetłumaczeniu:
Loon Loonbelasting – przychód, kwota dochodu brutto
Ingehouden loonbelasting - pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek
dochodowy i ubezpieczenie społeczne.
Verrekende arbeidskorting - Przysługujące pomniejszenie opodatkowania dokonane przez pracodawcę
Zietkekostenverzekering – ubezpieczenie zdrowotne
Będziesz potrzebować
- daty przelewów na konto - do wyliczenia kursu z dnia poprzedniego /jak wyliczysz średnim z okresu pracy za granicą, to prawdopodobnie US też nie będzie sprawdzał/
- ilość dni pozostawania w stosunku pracy w Holandii - do wyliczenia 30% diety
- sumaryczny przychód /pomniejszony o 30% diet/ przeliczony na złotówki
- ilość miesięcy do wyliczenia kosztów uzyskania przychodu / koszty polskie/
- wyliczenie dwoma metodami do ew. obliczenia ulgi abolicyjnej /różnica między metodami/
- jak nie stosujesz ulgi abolicyjnej to tylko metoda proporcjonalnego odliczenia
- ula abolicyjna do wpisania w PIT-0
Kliknij szukaj i wpisz Holandia - jest dużo wątków na forum.
Tak jaropgaaf wygląda po przetłumaczeniu:
Loon Loonbelasting – przychód, kwota dochodu brutto
Ingehouden loonbelasting - pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek
dochodowy i ubezpieczenie społeczne.
Verrekende arbeidskorting - Przysługujące pomniejszenie opodatkowania dokonane przez pracodawcę
Zietkekostenverzekering – ubezpieczenie zdrowotne
Będziesz potrzebować
- daty przelewów na konto - do wyliczenia kursu z dnia poprzedniego /jak wyliczysz średnim z okresu pracy za granicą, to prawdopodobnie US też nie będzie sprawdzał/
- ilość dni pozostawania w stosunku pracy w Holandii - do wyliczenia 30% diety
- sumaryczny przychód /pomniejszony o 30% diet/ przeliczony na złotówki
- ilość miesięcy do wyliczenia kosztów uzyskania przychodu / koszty polskie/
- wyliczenie dwoma metodami do ew. obliczenia ulgi abolicyjnej /różnica między metodami/
- jak nie stosujesz ulgi abolicyjnej to tylko metoda proporcjonalnego odliczenia
- ula abolicyjna do wpisania w PIT-0
Kliknij szukaj i wpisz Holandia - jest dużo wątków na forum.
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie ale mam jeszcze pytanko
- ilość dni pozostawania w stosunku pracy w Holandii - do wyliczenia 30% diety -- czyli jesli pracował od 20 maja do końca roku to modę po prostu przyjąć okres 6 miesięcy
- ilość miesięcy do wyliczenia kosztów uzyskania przychodu / koszty polskie/ co to znaczy że wpisuję za te 6 miesięcy polskie koszty? np 6 x 111,25
-- czy metodę proporcjonalną wyliczam jeszcze przed wpisywaniem kwot Holenderskiego przychodu do ZD i polskiego do PIT 36? czy to program sam mi wyliczy?
- ilość dni pozostawania w stosunku pracy w Holandii - do wyliczenia 30% diety -- czyli jesli pracował od 20 maja do końca roku to modę po prostu przyjąć okres 6 miesięcy
- ilość miesięcy do wyliczenia kosztów uzyskania przychodu / koszty polskie/ co to znaczy że wpisuję za te 6 miesięcy polskie koszty? np 6 x 111,25
-- czy metodę proporcjonalną wyliczam jeszcze przed wpisywaniem kwot Holenderskiego przychodu do ZD i polskiego do PIT 36? czy to program sam mi wyliczy?
-
Czy w rozliczeniu uwzględniamy ubezpieczenie zdrowotne (w którą rubrykę wpisać), podaj ostateczną wersję Twojego rozliczenia