Witam,
Otrzymałem od znajomego pity 11 oraz pit-r. Czy kwotę z pitu-r wykazuję w pit 37? jest to kwota 135 zł. Wiem, że nie przekracza to kwoty wolnej od podatku, ale kwota ta jest wpisana w kolumnie b czyli kwota wypłacona oraz w kolumnie e czyli kwota po odliczeniu kwot wolnych od podatku... Czy doliczyć tą kwotę do dochodu czy nie?
PIT-R w pit 37?
Re: PIT-R w pit 37?
jeżeli ta kwota jest w kolumnie e to musisz ją umieścić w zeznaniu "inne źródła".
Zakładam, że księgowa się nie pomyliła.
Zakładam, że księgowa się nie pomyliła.
no właśnie jest to trochę dziwne, czy ta kwota nie powinna być zwolniona z podatku?
A ja miałem tak:
styczeń 1000 - wolna kwota - 1000 - kwota do opodatkowania - 0
luty 1135 - wolna kwota - 1000 - kwota do opodatkowania - 135 /choć limit m-ny 2280/
uzyskałem od pani z Urzędu Gminy informację, że po najnowszych szkoleniach nie wszystkie dochody uzyskane w PIT-R są wolne od podatku, np. nie są wolne szkolenia za które gmina płaci i podlegają opodatkowaniu - coś w tym sensie to było.
Więc myślę, że wszystko masz prawidłowo. :D.
styczeń 1000 - wolna kwota - 1000 - kwota do opodatkowania - 0
luty 1135 - wolna kwota - 1000 - kwota do opodatkowania - 135 /choć limit m-ny 2280/
uzyskałem od pani z Urzędu Gminy informację, że po najnowszych szkoleniach nie wszystkie dochody uzyskane w PIT-R są wolne od podatku, np. nie są wolne szkolenia za które gmina płaci i podlegają opodatkowaniu - coś w tym sensie to było.
Więc myślę, że wszystko masz prawidłowo. :D.
A ja mam taki przypadek. Podatnik dostał PIT R, w którym ujeta jest kwota 250 zł w kolumnie b i e i PIT 11, gdzie w poz. E7 poz. 49 wykazana jest kwota 250 zł, w poz. 50 (koszty uzyskania) kwota 111,25, no i w poz. 52 podatek 25 zł. O co tu chodzi? Zastanawiają mnie te koszty uzyskania ...
Myślę, że znajomy pełni np. funkcję ławnika i tam jest wypłacana rekompensata za każdy dzień oraz koszty uzyskania w podstawowej kwocie tu 111,25 /niezależnie gdzie mieszka/.
Może spytaj znajomego o źródło dochodu.
Może ktoś jeszcze.............. .
Pozdrowienia :D.
Może spytaj znajomego o źródło dochodu.
Może ktoś jeszcze.............. .
Pozdrowienia :D.