PIT 8C na zmarłą osobe

mq21

PIT 8C na zmarłą osobe

Post autor: mq21 »

Otrzymałem pocztą PIT8C na mojego ojca który nie żyje 15 lat. Jest to przychód za odpłatne zbycie papierów wartościowych na kwotę 12,23 zł. Pit został wystawiony przez biuro maklerskie NOBLE SECURITIES. Co mam zrobić z takim PITem?

Wirus
Kontakt:

Re: PIT 8C na zmarłą osobe

Post autor: Wirus »

ja bym się skontaktował z tą firmą gdyż ewidentnie jest to jakiś błąd. Nawet jakby to był prawdziwy przychód Twojego ojca sprzed lat to po 15 latach jest już dawno przedawniony.

mq21

Post autor: mq21 »

Niestety to nie jest błąd bo kontaktowałem się z biurem maklerskim , który wystawił ten PIT i też nie wiedzą co z tym zrobić. Kazali zrobić notarialnie podział majątku i na spadkobierców wystawili by PITy 8C. Z tymi dokumentami mamy stawić się do Krakowa do biura maklerskiego. Nadmienię że chodzi o kwotę 12 zł To jest chyba jakiś żart powiedziałem. Taki mamy rząd i takie przepisy. Naczelnik US też nie wiedział co z tym zrobić. Obawiam się że po latach mogą wejść na hipoteke z odsetkami od tej kwoty co po latach może mieć znaczną wartość.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

A ja bym odesłała ten PIT z adnotacją, że adresat nie żyje od dawna.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

dokładnie. 15 lat to wg mnie wystarczający czas na przedawnienie się wszelkich zobowiązań.

Zablokowany