Witam!
Nie wiem co wybrać - małżeństwo ma rozliczyć się wspólnie czy każde osobno?
Żona:
* renta - 8347,04, podatek 298,00
* dochód ze stosunku pracy - 2899,52 KUP - 973,42 i podatek 79,00
* zas.pieniężny z ZUS - 241,71 i podatek 44,00
* ubezp.społ. - 397,52
* ubezp.zdr. - 193,91 + 646,92
Mąż:
jedyny dochód PIT-8C (pit wystawiony na męża) za "dopłaty na częściowe spłaty kapitałów kredytów bankowych" (dopłata do kolektorów słonecznych) w kwocie 6346,89.
do tego jest dwójka dzieci w wieku przedszkolnym (ulga prorodzinna)
Jak to rozgryźć żeby było najkorzystniej - czy ktoś może mi pomóc?
PIT-8C jako jedyne źródło przychodu
Re: PIT-8C jako jedyne źródło przychodu
Zdecydowanie rozliczenie wspólne z mężem i dziećmi na PIT-36. Kwota przychodu męża w poz "inne źródła". Zwrot 421. Jeśli rozliczysz się z dziećmi a mąż sam to jesteście "w plecy" 165zł.
Zgadzam się, że jeśli razem na PIT-36 to 421 do zwrotu ale nie bardzo rozumiem to stwierdzenie:
> Jeśli rozliczysz się z dziećmi a mąż sam to jesteście "w plecy" 165zł.
jak to rozumieć, bo próbowałam właśnie rozliczyć męża samego na PIT-36 i wszystko wychodzi na zero tzn. ani do zapłaty ani nadpłaty (nadpłatę zakładałam gdybym jedno dziecko przypisała mężowi)
a jak żona sama z dziećmi (na PIT-37) to 423 do zwrotu, więc skąd wg ciebie "w plecy" 165zł
coś chyba źle robiłam, bo tez nie chce mi sie wierzyć, że nie byłoby nic do zapłaty przy takiej kwocie i nie ważne chyba czy razem czy osobno by się rozliczali.
> Jeśli rozliczysz się z dziećmi a mąż sam to jesteście "w plecy" 165zł.
jak to rozumieć, bo próbowałam właśnie rozliczyć męża samego na PIT-36 i wszystko wychodzi na zero tzn. ani do zapłaty ani nadpłaty (nadpłatę zakładałam gdybym jedno dziecko przypisała mężowi)
a jak żona sama z dziećmi (na PIT-37) to 423 do zwrotu, więc skąd wg ciebie "w plecy" 165zł
coś chyba źle robiłam, bo tez nie chce mi sie wierzyć, że nie byłoby nic do zapłaty przy takiej kwocie i nie ważne chyba czy razem czy osobno by się rozliczali.
Już sama doszłam skąd ten mój błąd, wpisywałam, w PIT-36 w "inne źródła" ale w emerytury zagraniczne i stąd wychodziło na zero a teraz mąż musiałby zapłacić 586 zł ale gdyby mu przypisać jedno dziecko to wtedy wyjdzie na zero, bo rozumiem, że mąż mógłby rozliczyć się sam z dzieckiem, tak? Wtedy żona z drugim dzieckiem się rozliczy na PIT-37 i do zwrotu będzie 420 z groszami.
Proszę mnie poprawić jeśli źle myślę.
Proszę mnie poprawić jeśli źle myślę.
Ponieważ mąż miał tylko przychód to po rozliczeniu wyjdzie Mu 18% podatku czyli będzie miał do zapłaty 586 zł. Ty rozliczając się z dziećmi zyskasz 421 Więc 586-421=165.
Właśnie widzę Twój post. 421 bo zaokrągla się do pełnych zł. Zwrócą Ci po prostu cały zapłacony podatek.
Można osobno z dziećmi ale razem w tym wypadku wyjdzie na to samo a mniej pisania.
US zwraca tylko tyle ile się do niego wpłaciło.
Właśnie widzę Twój post. 421 bo zaokrągla się do pełnych zł. Zwrócą Ci po prostu cały zapłacony podatek.
Można osobno z dziećmi ale razem w tym wypadku wyjdzie na to samo a mniej pisania.
US zwraca tylko tyle ile się do niego wpłaciło.
Wielkie dzięki snykwa za pomoc, dobrze że można zawsze liczyć na czyjeś wsparcie. A to sie kuzynka ucieszy jak się dowie, że nic nie będą musieli płacić a wręcz jeszcze będzie zwrot :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam