pit 8a?

sknsh08

pit 8a?

Post autor: sknsh08 »

Witam serdecznie, otrzymałem od firmy dla której pracowałem na umowie zlecenie od lipca 2011 do końca 2012 roku pit 8c. na picie kwota ponad 3tyś zł. w styczniu 2013 roku otrzymałem od nich ostanie wynagrodzenie, dostałem za to pit. pytanie tylko za co pit 8c? Otrzymałem również wyjaśnienie do pita 8c. nie wiem kompletnie co to jest i co z tym można zrobić. może ktoś umiał by to jakoś wyjaśnić?
ja nic nie rozumiem z tego wyjaśnienia. dodam że mam teraz 24 lata, otrzymuję rentę rodzinną od zusu i jestem uczniem szkoły policealnej.

wla.gle

Re: pit 8a?

Post autor: wla.gle »

Podaj treść tego wyjaśnienia do PIT-8C, to może ktoś to rozszyfruje. :D.

sknsh08

Post autor: sknsh08 »

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

niestety z tego wynika, że musisz się rozliczyć na PIT-36 i wpisać ta kwotę w inne źródła. Niestety wyjdzie ok. 600zł niedopłaty :(

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Kwota sfinansowanych przez byłego zleceniodawcę zaległych składek na ubezpieczenia społeczne, które zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami powinny być potrącone ze środków zleceniobiorcy - stanowi dla tej osoby przychód z działalności wykonywanej osobiście, o którym mowa w art. 13 pkt 8 w związku z art. 11 ust. 1 ustawy o PDOF.

Źródłem bowiem tego świadczenia (przysporzenia majątkowego) jest umowa zlecenia, która w przeszłości łączyła zleceniobiorcę ze zleceniodawcą. W takim przypadku, przychód z działalności wykonywanej osobiście powstaje w momencie, w którym były zleceniodawca ureguluje zaległe składki za zleceniobiorcę, wpłacając je na konto ZUS.

Fragment z :
http://www.czasopismaksiegowych.pl/11,3 ... ylego.html

czyli tak jak pisze Wirus.:D.

Zablokowany