Witam.
Czy otrzymaną rekompensatę za tzw. mienie zabużańskie trzeba wogóle wykazać na jakimś PIT?
Jeśli tak, to na jakim?
Zadaję to pytanie, bo chcę rozwiać wątpliwości w sobie.
Pozdrawiam.
Rekompensata za tzw. mienie zabużańskie.
Re: Rekompensata za tzw. mienie zabużańskie.
Osoby, które są uprawnione do otrzymania rekompensaty za mienie zabużańskie nie płacą podatku podatku dochodowego. Nie trzeba nawet zgłaszać w urzędzie skarbowym uzyskania mienia zabużańskiego.
Z podatku są także zwolnione przychody z tytułu sprzedaży nieruchomości lub prawa użytkowania wieczystego, nabytych w związku z realizacją prawa do rekompensaty za utracone mienie zabużańskie „do wysokości odpowiadającej procentowemu udziałowi wartości tej rekompensaty w cenie nieruchomości lub prawa użytkowania wieczystego z dnia nabycia nieruchomości lub prawa użytkowania wieczystego” art. 21 ust. 1 pkt 30a ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Tak piszą na stronie o mieniu zabużańskim - myślę, że tyle to sam doczytałeś. :D.
Z podatku są także zwolnione przychody z tytułu sprzedaży nieruchomości lub prawa użytkowania wieczystego, nabytych w związku z realizacją prawa do rekompensaty za utracone mienie zabużańskie „do wysokości odpowiadającej procentowemu udziałowi wartości tej rekompensaty w cenie nieruchomości lub prawa użytkowania wieczystego z dnia nabycia nieruchomości lub prawa użytkowania wieczystego” art. 21 ust. 1 pkt 30a ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Tak piszą na stronie o mieniu zabużańskim - myślę, że tyle to sam doczytałeś. :D.
Witam.
Dziękuję za wypowiedź. Tak, też to czytałem.
Może jeszcze ktoś się wypowie.
Pozdrawiam.
Dziękuję za wypowiedź. Tak, też to czytałem.
Może jeszcze ktoś się wypowie.
Pozdrawiam.
Witam.
'wla-gle', a czy Ty wiesz może, jak z tą rekompensatą postąpić w przypadku podatku od spadków?
Czy rekompensata zwolniona jest również z tego podatku?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam.
'wla-gle', a czy Ty wiesz może, jak z tą rekompensatą postąpić w przypadku podatku od spadków?
Czy rekompensata zwolniona jest również z tego podatku?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam.
Przeszukałem parę interpretacji - ta chyba dotyczy może Twojej sytuacji, jest tam mowa o dziedziczeniu rekompensaty za mienie w drodze spadku, poczytaj może to jest to.
http://www.epodatnik.pl/interpretacje-p ... 394-10-mcz
Miłej lektury:D.
http://www.epodatnik.pl/interpretacje-p ... 394-10-mcz
Miłej lektury:D.
Witam.
'wla.gle', tak, to jest to!
Wielkie Dziękuję! :-)
Pozdrawiam.
'wla.gle', tak, to jest to!
Wielkie Dziękuję! :-)
Pozdrawiam.
Cieszę się, że mogłem pomóc :D.