Bezrobocie a Pit
-
Lukasz1021
Bezrobocie a Pit
Witam ! Chciałem się dowiedzieć, czy Urząd pracy ma mi wystawić jakiegoś Pita za okres gdy byłem u nich zarejestrowany przez dwa miesiące, ale nie pobrałem w tym czasie żadnego świadczenia - jedynie było standardowe ubezpieczenie zdrowotne z urzędu ?
Re: Bezrobocie a Pit
jeżeli nie miałeś prawa do zasiłku to żadnego pita nie dostaniesz. Jeżeli oprócz tego nie osiągnąłeś żadnych innych dochodów to nie musisz składać PITa
Potwierdzam - taki bezrobotny nie dostaje PIT-11 , ale powinien dostać informację o podleganiu ubezpieczeniu i o odprowadzanych składkach - bezrobotni czasem to mylą.
-
Lukasz1021
Prawa do zasiłku nie miałem, bo sam się zwolniłem- za porozumieniem stron. Czyli mam czekać na taką informację i dane z niej zamieścić w Pit-cie ? Rozliczam się na Pit-36, bo po wyrejestrowaniu pracowałem trochę na zleceniu, a teraz mam etat.
Lukasz1021 napisał(a) :
> Prawa do zasiłku nie miałem, bo sam się zwolniłem- za porozumieniem stron.
> Czyli mam czekać na taką informację i dane z niej zamieścić w Pit-cie ?
Nie, to jest tylko informacja dla Ciebie. Nie uwzględniasz jej w PIT
> Rozliczam się na Pit-36, bo po wyrejestrowaniu pracowałem trochę na
> zleceniu, a teraz mam etat.
hmm, jeżeli chodzi o umowę zlecenie to nie musisz się rozliczać na PIT-36. Wystarczy zwykły PIT-37.
> Prawa do zasiłku nie miałem, bo sam się zwolniłem- za porozumieniem stron.
> Czyli mam czekać na taką informację i dane z niej zamieścić w Pit-cie ?
Nie, to jest tylko informacja dla Ciebie. Nie uwzględniasz jej w PIT
> Rozliczam się na Pit-36, bo po wyrejestrowaniu pracowałem trochę na
> zleceniu, a teraz mam etat.
hmm, jeżeli chodzi o umowę zlecenie to nie musisz się rozliczać na PIT-36. Wystarczy zwykły PIT-37.
-
Lukasz1021
Wielkie dzięki za porady! Wyjaśniło się z UP. Może jeszcze komuś te informacje też się przydadzą. Fakt- dostałem z firmy wszystko na Pit-11 -zlecenie i etat, więc wypełnię Pit-37 i wyślę do urzędu , korzystając z opcji tego programu - wysyłki elektronicznej z potwierdzeniem UPO.
Dzięki i Pozdrawiam !
Dzięki i Pozdrawiam !