System chce dane zmarłego przy wysyłce
System chce dane zmarłego przy wysyłce
Witam odrzuca mi wysłanie trzeba wypełnić pola 26 - 38 zmarłego małżonka jak wypełniłem to przyjmuje. jeszcze jedno mam pit - 37 i - pit - 0, wysyłając trzeba wysłać pit - 37 i pit - 0 każdy z osobna czy tylko pit - 37. Z góry dziękuję.
Re: System chce dane zmarłego przy wysyłce
Program wysyła całość tzn PIT główny+ załączniki.
Dane o adresie zmarłego to hmm głupota,a teraz patrzę,że formularz na e-deklaracje też woła te dane..pytanie jakie niby..cmentarza ?
Bo jeszcze jak ktoś zmarł po 1.01.2014 to rozumiem,że można na upartego wpisać adres zamieszkania na 31.12.2013,ale jak zmarł w trakcie 2013 to zgłupiałem.
Hmm a na PITach wystawionych przez pracodawców/ZUS na zmarłą osobę jest jej adres ?? Pytam, bo nigdy takiego w ręce nie miałem (i obym nie musiał mieć)
Dane o adresie zmarłego to hmm głupota,a teraz patrzę,że formularz na e-deklaracje też woła te dane..pytanie jakie niby..cmentarza ?
Bo jeszcze jak ktoś zmarł po 1.01.2014 to rozumiem,że można na upartego wpisać adres zamieszkania na 31.12.2013,ale jak zmarł w trakcie 2013 to zgłupiałem.
Hmm a na PITach wystawionych przez pracodawców/ZUS na zmarłą osobę jest jej adres ?? Pytam, bo nigdy takiego w ręce nie miałem (i obym nie musiał mieć)
Może chodzi o ostatni adres gdy jeszcze żył.
Zgodnie z objaśnieniem do formularza adres tam wpisany traktowany jest jako aktualizacja danych na dzień składania zeznania,:
" Zgodnie z art. 9 ust. 1d ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. z 2012 r. poz. 1314), w przypadku zmiany miejsca zamieszkania przez podatnika będącego osobą fizyczną objętą rejestrem PESEL nieprowadzącą działalności gospodarczej lub niebędącą zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług, za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez tego podatnika aktualnego adresu miejsca zamieszkania w składanej deklaracji lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym."
a dalej czytamy :
"Do wypełnienia poz. 27-36 nie jest obowiązany podatnik, który w poz. 6 zaznaczył kwadrat nr 3"
żenada ten system e-deklaracje MF,takie "wtopy" ma.
Dlatego jestem ciekawy czy na PIT od płatników w przypadku denatów jest pusty adres,czy ostatni adres "za życia"
Z drugiej strony "nie jest obowiązany" dla mnie nie oznacza,że "nie może", tylko,że "nie musi,ale może" (np. z powodu durnoty e-deklaracji)
Chcąc być w zgodzie z:
- pierwszym cytatem i interpretując drugi cytat jako "nie musi,ale może" należało by podać adres cmentarza,
- olewając pierwszy (jako absurd w wypadku nieboszczyków) i interpretując drugi cytat jako "nie musi,ale może" można by wpisać ostatni adres za życia i wysłać przez e-deklaracje.
- olewając pierwszy (jako absurd w wypadku nieboszczyków) i interpretując drugi jako "nie można" przy obecnym ograniczeniu e-deklaracji należało by taki PIT złożyć tylko tradycyjnie papierowo.
" Zgodnie z art. 9 ust. 1d ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. z 2012 r. poz. 1314), w przypadku zmiany miejsca zamieszkania przez podatnika będącego osobą fizyczną objętą rejestrem PESEL nieprowadzącą działalności gospodarczej lub niebędącą zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług, za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez tego podatnika aktualnego adresu miejsca zamieszkania w składanej deklaracji lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym."
a dalej czytamy :
"Do wypełnienia poz. 27-36 nie jest obowiązany podatnik, który w poz. 6 zaznaczył kwadrat nr 3"
żenada ten system e-deklaracje MF,takie "wtopy" ma.
Dlatego jestem ciekawy czy na PIT od płatników w przypadku denatów jest pusty adres,czy ostatni adres "za życia"
Z drugiej strony "nie jest obowiązany" dla mnie nie oznacza,że "nie może", tylko,że "nie musi,ale może" (np. z powodu durnoty e-deklaracji)
Chcąc być w zgodzie z:
- pierwszym cytatem i interpretując drugi cytat jako "nie musi,ale może" należało by podać adres cmentarza,
- olewając pierwszy (jako absurd w wypadku nieboszczyków) i interpretując drugi cytat jako "nie musi,ale może" można by wpisać ostatni adres za życia i wysłać przez e-deklaracje.
- olewając pierwszy (jako absurd w wypadku nieboszczyków) i interpretując drugi jako "nie można" przy obecnym ograniczeniu e-deklaracji należało by taki PIT złożyć tylko tradycyjnie papierowo.
A ciekawe co by się działo gdyby tak walnąć adres cmentarza i nr mogiły.
Do momentu aż by US nie miał "interesu" do podatnika (lub denata małżonka) czyli np. kontrola to pewnie nikt by nawet się nie zorientował, że to adres cmentarza :) Gorzej jak by tam polecone zaczęli słać :D
Witam/ Panie Bartku dzięki za podpowiedź. Jak widać to tylko ja mam ten zaszczyt rozliczać zmarłych żyję nadzieją że w razie potrzeby ujmą się za mnie u św. Piotra :) Na pit - 11a z ZUS jest pełna informacja data urodzenia adres itd., choć ZUS był poinformowany o zgonie /marzec 2013/ a i TU WAŻNE JEŚLI ZMARŁ PODATNIK KTÓRY POBIERAŁ EMERYTURĘ I PO JEGO ŚMIERCI WDOWA POBIERA JEGO EMERYTURĘ JAK W MOIM PRZYPADKU (--OD KWIECIEŃ 2013--DOSTAŁA PIT - 40A. 04-2013 do 12-2013). A ZA PIERWSZE TRZY MIESIĄCE TRZEBA SIĘ UPOMNIEĆ ALE W TEDY JEŚLI DO ZUS NIE ZGŁOSZONO WSPÓLNEGO OPODATKOWANIA / czy rozliczenia nie wiem dokładnie/ BO JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ I W TEDY TRZEBA ROZLICZYĆ PIT - 36 czy 37. I ODZYSKUJE SIĘ OKOŁO +-85 zł. za jeden miesiąc i po rozliczeniu obydwu PITów odzyskała tą wolną kwotę za te trzy miesiące ale jak mówię trzeba się upomnieć że by ZUS wystawił rozliczenie na zmarłego. A co do wysłania PITA drogą elektroniczną byłem w urzędzie i PANI w informacji powiedziała -- proszę pana wpisze pan wszystkie dane obok zrobi pan parafkę i może pan wysłać i nikomu to nie zaszkodzi tak mnie zaskoczyła że zapomniałem w jaki sposób mam zrobić ową parafkę. Życzę miłej zabawy w owych PITach. Dziękuję i Pozdrawiam.
Skoro ZUS na picie za okres styczeń-marzec wpisał adres "za życia" to ja bym też taki wpisał i wysłał takie zeznanie przez e-deklaracje. A w razie czego wytłumaczył,że durny system MF nie przepuszczał bez adresu,a nie chciałeś wpisywać adresu cmentarza :D