Mam problem z matką (teoretycznie) wychowująca samotnie
Mam problem z matką (teoretycznie) wychowująca samotnie
Jest para żyjaca w nieformalnym związku - dziewczyna jest rozwódką i jedno dziecko ma z byłym mężem - drugie z obecnym partnerem. Nie mieszkaja razem. Ona ma jedną ulgę rodzinną i partner (na dziecko drugie bo jej nie wystarcza podatku) Pytanie moje brzmi: czy mogę jej dołączyć status jako osoba samotnie wychowujaca dziecko? dziękuję za pomoc:)
Re: Mam problem z matką (teoretycznie) wychowująca samotnie
Osobą samotnie wychowującą dzieci, zgodnie z ustawą, jest jeden z rodziców albo opiekun prawny. Pod warunkiem, że osoba ta jest:
panną,
kawalerem,
wdową,
wdowcem,
rozwódką,
rozwodnikiem albo
osobą, w stosunku do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów.
Za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się również osobę pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.
jeżeli spełnia którykolwiek z powyższych warunków to możesz tylko wg mnie nie będzie to miało sensu gdyż jak piszesz brakło jej podatku na ulgę prorodzinną więc rozliczając jako samotnie wychowująca nie dostanie już nic więcej. Maksymalnie może dostać tyle zwrotu ile zapłaciła zaliczek.
panną,
kawalerem,
wdową,
wdowcem,
rozwódką,
rozwodnikiem albo
osobą, w stosunku do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów.
Za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się również osobę pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.
jeżeli spełnia którykolwiek z powyższych warunków to możesz tylko wg mnie nie będzie to miało sensu gdyż jak piszesz brakło jej podatku na ulgę prorodzinną więc rozliczając jako samotnie wychowująca nie dostanie już nic więcej. Maksymalnie może dostać tyle zwrotu ile zapłaciła zaliczek.
Dziękuję za błyskawiczną odowiedź:).
Na dwie ulgi nie ma tyle podatku ale na jedną rodzinną + 556,02 (czyli ulga) to ma, bo podatek jej wyniósł 2000 zł.
Jest rozwódką więc wydaje mi się, że załapie się, chyba się nie mylę :)?
Jedno dziecko rozlicza ona (+jako osoba samotnie wychowująca) drugie jej partner.
Na dwie ulgi nie ma tyle podatku ale na jedną rodzinną + 556,02 (czyli ulga) to ma, bo podatek jej wyniósł 2000 zł.
Jest rozwódką więc wydaje mi się, że załapie się, chyba się nie mylę :)?
Jedno dziecko rozlicza ona (+jako osoba samotnie wychowująca) drugie jej partner.
Xymena napisał(a) :
> Jest rozwódką więc wydaje mi się, że załapie się, chyba się nie mylę :)?
zgadza się
> Jest rozwódką więc wydaje mi się, że załapie się, chyba się nie mylę :)?
zgadza się
jeszcze raz bardzo dziękuję :)
Nie wystarczy spełniać warunki które wypisał Wirus - to tylko teoria.
Należy również w praktyce wychowywać samotnie dziecko - a tutaj tak nie jest.
Należy również w praktyce wychowywać samotnie dziecko - a tutaj tak nie jest.
a były mąż nie rozliczy sobie też tego dziecka?
Czech napisał(a) :
> Nie wystarczy spełniać warunki które wypisał Wirus - to tylko teoria.
> Należy również w praktyce wychowywać samotnie dziecko - a tutaj tak nie
> jest.
tylko kto jest w stanie to sprawdzić ?
> Nie wystarczy spełniać warunki które wypisał Wirus - to tylko teoria.
> Należy również w praktyce wychowywać samotnie dziecko - a tutaj tak nie
> jest.
tylko kto jest w stanie to sprawdzić ?
dokładnie. Zgodnie z przepisami wystarczy 1 dzień w roku być samotnie wychowującym aby skorzystać z preferencyjnego rozliczenia.
Posiadanie partnera wg mnie nie dyskwalifikuje do tego. Partnerów podatnik sobie może zmieniać co tydzień.
Posiadanie partnera wg mnie nie dyskwalifikuje do tego. Partnerów podatnik sobie może zmieniać co tydzień.
Zamieszkiwanie z partnerem nie będącym ojcem dziecka, pomoc ze strony dziadków czy innej rodziny, zamieszkiwanie łącznie z dzieckiem u swoich rodziców przez matkę – nie spowoduje utraty statusu „samotnie wychowującej” dziecko – jeżeli osoby te nie ingerują w proces wychowywania i nie łożą na dziecko (IPPB4/415-38/12-4/JK3, 2012.03.22, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie).