Doczytałam się w broszurze z MF, że w przypadku trójki dzieci ulga jest wyższa (na trzecie dziecko wynosi 1668,12 pln, podczas gdy na pierwsze i drugie po 1112,04 pln) bez względu na dochód małżonków.
Zaznaczyłam w PIT-37 mężowi 1 dziecko, mnie dwójkę ale nie chce mi przeliczyć ulgi w kwocie 3892,20 pln, a jedynie 3x1112,04=3336,12 pln. Próbowałam też zaznaczać poszczególne miesiące dla mnie i męża i nic nie pomogło.
Jedyne co pomaga to przydzielić dzieci tylko jednemu małżonkowi :-)
Dla czwartego dziecka jest kolejny wyższy limit - czy ta ulga została w pełni oprogramowana?
ulga na trójkę dzieci
Re: ulga na trójkę dzieci
Program liczy prawidłowo. Każdy z podatników ma wg. tego zaznaczenia nie więcej ni dwójkę dzieci.
Kwadraty nie służą do "przydzielania" dzieci podatnikowi i małżonkowi a do wskazania faktycznego stanu. Jeśli wychowujecie Państwo troje wspólnych dzieci to każdy rodzić ma mieć zaznaczone troje dzieci.
Kwadraty nie służą do "przydzielania" dzieci podatnikowi i małżonkowi a do wskazania faktycznego stanu. Jeśli wychowujecie Państwo troje wspólnych dzieci to każdy rodzić ma mieć zaznaczone troje dzieci.