Koszty uzyskania przychodu z tytułu praw autorskich

kate

Koszty uzyskania przychodu z tytułu praw autorskich

Post autor: kate »

Witam wszystkich,
W picie 11 pracodawca rozdziela moje przychody: część nie podlegająca prawom autorskim podaje w polu 25 i koszty uzyskania ich przychodu w polu 26 (1335,00),
Ponadto w polu 30 podaje przychód do którego zastosowano odliczenie kosztów uzyskania przychodów na podst art. 22 ust 9 pkt 3 ustawy (prawa autorskie) i do tej kwoty podane są koszty uzyskania przychodu w polu 31
W poprzednich latach nie było problemów: sumowałam w programie kwoty przychodów i wpisywałam łącznie w jedno pole jako przychód łączny i to samo dotyczyło kosztów po zsumowaniu w sumatorze kwota podawana byłą łącznie.
Teraz nastąpiła zmiana druku do pit 37 i wypełniając pit w programie wpisałam kwotę przychodu z pola 25 podanej w picie 11 w pole 37 w picie 37 (w programie), kwotę przychodu z pola 30 z pitu 11 w pole 42 (odpowiednio). Natomiast koszty: z pola 26 w pole 38, a koszty z pola 31 w pole 43 w programie. I tu pomimo, że kwoty dochodu z i zaliczki wyliczane są prawidłowo pojawia się komunikat o błędzie brzmiący: „należy wypełnić tylko jedną kwotę kosztów uzyskania przychodów z tytułu praw autorskich w ramach stosunku pracy tj podpole w poz. 38 LUB poz 43
Ale przecież tylko część moich dochodów podlega prawom autorskim. Ta, która nie podlega ma podane koszty ryczałtowe uzyskania przychodu w kwocie 1335PLN.
Roczny limit kosztów nie został przekroczony. Czy program pity2013IPS w tej sytuacji dobrze liczą mój podatek? Zignorować komunikat o błędzie i wysyłać? Nie wiem czy post ten nie powinien trafić do działu problemy techniczne-jeśli tak to proszę o przeniesienie.

Z góry dziękuję za pomoc

snykwa

Re: Koszty uzyskania przychodu z tytułu praw autorskich

Post autor: snykwa »

Wpisałem przykładowe przychody 20000 w poz.37 i 10000 w poz. 42 natomiast 1335 w poz. 38 a 5000 w poz 43 . Dochód wyszedł 23665 i żadnego błędu.

kate

Dzięki
Chyba rozgryzłam swój błąd - wpisałam kwotę 1335 z pola 26 w pit11 w programie PITY w pole 38 ale w niewłaściwe miejsce- zamiast w podpole nr1”kwota kosztów” w podpole ostatnie "koszty faktycznie poniesione z tytułu praw autorskich". Gapa ze mnie. Przepraszam za wątek i pozdrawiam.

snykwa

Post autor: snykwa »

Cieszę się, ze szybko się wyjaśniło.
Pozdrawiam

kate

Zgodnie z którymś tam prawem Murph'ego- oświecenie przyszło w kilka minut po wysłaniu posta- wcześniej myślałam bezskutecznie dwa dni ;)

dobranoc

Zablokowany