Emerytra zagraniczna - PIT-36
Emerytra zagraniczna - PIT-36
Sąsiad ciotki dał do rozliczenia PIT, ale nie wiem do końca, czy dobrze wyczytałem na forum objaśnienia.
Ma PIT-40A z ZUS (ZUS Warszawa WRUM) - po skrócie WRUM, znalazłem informację że jest to Wydział Realizacji Umów Międzynarodowych..
1) PIT-40A ma znak ENN - też w sumie dziwne oznaczenie, zawsze mam E, R, SOC itp. a tu jest ENN.
Pit wygląda jak normalna polska emerytura:
poz. 33 "Emerytury - renty oraz inne krajowe świadczenia" 11 802,76
poz. 38 "Składka na ub.zdrowotne" 914,74
poz. 45 "Kwota zaliczki na podatek od emerytury" 654
2) Dodatkowo ma PIT-11 z Bank Polska Kasa Opieki S.A.
w poz. 35 "Emerytury - renty zagraniczne" 25 131,65
- brak podatku
w poz. 68 "Składki na ub.zdrowotne" 1 451,05
3) Dostał jeszcze jakiś dokument Social Security Benefit Statement 2013
- z tego co mówił emerytura z Ameryki
Jest tu przychód 7 932 $, podatek 2 023,20 $
Na różnych forach, wyczytałem, że te kwoty można przeliczać wg Kursy średniorocznego, znalazłem taki kurs na stronie NBP, wynosi 3,1608.
Tylko jak przelicze przychód nie pokrywa się z pitem z PKO, natomiast podatek wychodzi mi 6 394,93 zł, natomiast na PIT-11 z PKO nie ma go wcale.
Sporządzam PIT36 wraz z załącznikiem PIT-ZG? Ale jak to wykazać? Stany Zjednoczone łapią się na rozliczenie metodą odliczenia proporcjonalnego .
Tylko jak wpisze ten podatek , to mam do zwrotu całą kwotę i chyba coś źle robię.
Proszę Was specjalistów o pomoc.
Ma PIT-40A z ZUS (ZUS Warszawa WRUM) - po skrócie WRUM, znalazłem informację że jest to Wydział Realizacji Umów Międzynarodowych..
1) PIT-40A ma znak ENN - też w sumie dziwne oznaczenie, zawsze mam E, R, SOC itp. a tu jest ENN.
Pit wygląda jak normalna polska emerytura:
poz. 33 "Emerytury - renty oraz inne krajowe świadczenia" 11 802,76
poz. 38 "Składka na ub.zdrowotne" 914,74
poz. 45 "Kwota zaliczki na podatek od emerytury" 654
2) Dodatkowo ma PIT-11 z Bank Polska Kasa Opieki S.A.
w poz. 35 "Emerytury - renty zagraniczne" 25 131,65
- brak podatku
w poz. 68 "Składki na ub.zdrowotne" 1 451,05
3) Dostał jeszcze jakiś dokument Social Security Benefit Statement 2013
- z tego co mówił emerytura z Ameryki
Jest tu przychód 7 932 $, podatek 2 023,20 $
Na różnych forach, wyczytałem, że te kwoty można przeliczać wg Kursy średniorocznego, znalazłem taki kurs na stronie NBP, wynosi 3,1608.
Tylko jak przelicze przychód nie pokrywa się z pitem z PKO, natomiast podatek wychodzi mi 6 394,93 zł, natomiast na PIT-11 z PKO nie ma go wcale.
Sporządzam PIT36 wraz z załącznikiem PIT-ZG? Ale jak to wykazać? Stany Zjednoczone łapią się na rozliczenie metodą odliczenia proporcjonalnego .
Tylko jak wpisze ten podatek , to mam do zwrotu całą kwotę i chyba coś źle robię.
Proszę Was specjalistów o pomoc.
Re: Emerytra zagraniczna - PIT-36
Przepraszam, że tak Was proszę, ale pierwszy raz mam styczność z takim pitem.
Dla Was pewnie jest to bardzo proste, ale ja mam wątpliwość, czy oby na pewno ten podatek ma być cały do zwrotu
Dla Was pewnie jest to bardzo proste, ale ja mam wątpliwość, czy oby na pewno ten podatek ma być cały do zwrotu
Podejrzewam, że pit-40A wpisujesz do PIT-36 w miejsce emerytur, pit-11 w PIT/ZG do poz 23 i składki na ub. zdrowotne w odpowiednie miejsce w PIT-36 a ten trzeci dokument nie wiem co to jest.
Edit
Ten dokument to jest chyba informacja o tym, że w Stanach wypłacono emeryturę i odprowadzono od niej podatek tam na miejscu. Znalazłem coś takiego.
Zgodnie z umową o zapobieganiu podwójnemu opodatkowaniu, zawartą przez rządy Polski i USA, banki, wypłacające emerytury i renty przekazywane z USA, po przedstawieniu przez podatnika informacji z Administracji Ubezpieczeń Społecznych USA (Socjal Security Administration) powinny, stosownie do art. 35 ust. 3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych potrącać z podatku ustalonego w Polsce podatek pobrany w USA.
Porównując stawki podatku obowiązujące w USA i Polsce, powyższe oznacza, iż od emerytur i rent przekazywanych z USA osobom zamieszkałym w Polsce nie należy potrącać zaliczek na podatek, jeżeli wysokość emerytur i rent w przeliczeniu na złote nie przekroczyła górnej granicy pierwszego przedziału skali podatkowej.
Poczytaj na http://www.pierwszyskarbowy.tarnow.pl/p ... irenty.pdf
od momentu UWAGA.
Edit
Ten dokument to jest chyba informacja o tym, że w Stanach wypłacono emeryturę i odprowadzono od niej podatek tam na miejscu. Znalazłem coś takiego.
Zgodnie z umową o zapobieganiu podwójnemu opodatkowaniu, zawartą przez rządy Polski i USA, banki, wypłacające emerytury i renty przekazywane z USA, po przedstawieniu przez podatnika informacji z Administracji Ubezpieczeń Społecznych USA (Socjal Security Administration) powinny, stosownie do art. 35 ust. 3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych potrącać z podatku ustalonego w Polsce podatek pobrany w USA.
Porównując stawki podatku obowiązujące w USA i Polsce, powyższe oznacza, iż od emerytur i rent przekazywanych z USA osobom zamieszkałym w Polsce nie należy potrącać zaliczek na podatek, jeżeli wysokość emerytur i rent w przeliczeniu na złote nie przekroczyła górnej granicy pierwszego przedziału skali podatkowej.
Poczytaj na http://www.pierwszyskarbowy.tarnow.pl/p ... irenty.pdf
od momentu UWAGA.
Witam.
Opisywałem coś podobnego na tym forum tylko, że w dziale za rok 2012 lub 2011.
Znajdźcie i przeczytajcie, są dalej aktualne.
Pozdrawiam.
Opisywałem coś podobnego na tym forum tylko, że w dziale za rok 2012 lub 2011.
Znajdźcie i przeczytajcie, są dalej aktualne.
Pozdrawiam.
Znalazłem, jest to dział za 2012 rok.
Proszę, jest tutaj: http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=11397
Pozdrawiam.
Proszę, jest tutaj: http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=11397
Pozdrawiam.
Ciężko znaleźć. Wygląda na to, że kwotę 25131,65 wpisujesz do poz.24 w PIT/ZG a 25,5% tej kwoty czyli 6409 w poz> 25 PIT/ZG natomiast składkę zdrowotną 1451,05 w poz. 184 PIT-36. Z PIT-40A (trzeba by się dowiedzieć czy ma też polską emeryturę) wpisujesz normalnie do PIT-36.
Za forum na którym znalazłem coś takiego:
dzwonilam do Pani z Banku i oczywiscie nie umiala mi wyjaśnic dlaczego nie ma pobieranej zaliczki ale wkoncu przyslala pania kompetentna i ta stwierdzila ze emerytura jest ze stanow i tam jest pobierany podatek 25,5% i na tej podstawie oni nie sa upowaznieni no dobra mysle ja tu sie dowiem i wzielam wszystkie papierki i pojechalam do urzedu z czesciowo wypelnionym pitem bo juz nie mialam sil do tych pan.... i okazalo sie ze mam sie wzorowac na pit 11 z banku obliczyc 25,5 % podatku i nic wiecej nie kombinowac no to zrobilam tak i pit 36 po trudach zostal zlozony takze dziekuje wszystkim za pomoc w poscie.. pozdrawiam i milego dzionka ;)
Za forum na którym znalazłem coś takiego:
dzwonilam do Pani z Banku i oczywiscie nie umiala mi wyjaśnic dlaczego nie ma pobieranej zaliczki ale wkoncu przyslala pania kompetentna i ta stwierdzila ze emerytura jest ze stanow i tam jest pobierany podatek 25,5% i na tej podstawie oni nie sa upowaznieni no dobra mysle ja tu sie dowiem i wzielam wszystkie papierki i pojechalam do urzedu z czesciowo wypelnionym pitem bo juz nie mialam sil do tych pan.... i okazalo sie ze mam sie wzorowac na pit 11 z banku obliczyc 25,5 % podatku i nic wiecej nie kombinowac no to zrobilam tak i pit 36 po trudach zostal zlozony takze dziekuje wszystkim za pomoc w poscie.. pozdrawiam i milego dzionka ;)
Z mojej wypowiedzi z wątku z działu za rok 2012 (wątek: http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=11397 ):
" Kwotę przychodu z PIT-11 z Banku wstawiało się też w pole 24 (podpole 24a w moim przypadku; w programie autorstwa M.K.) na formularzu PIT-ZG.
Z dokumentu Social Security brało się kwotę podatku i dzieliło na 12 części (miesięcy). Każdą z tych części przeliczało się według KURSU, jaki był na wyciągu z Banku w dniu wpływu emerytury, lub KURSU średniego NBP (w przypadku braku wyciągu). Tak przeliczone kwoty sumowało się, a sumę wpisywało się w pole 25 PIT-ZG. "
Pozdrawiam.
" Kwotę przychodu z PIT-11 z Banku wstawiało się też w pole 24 (podpole 24a w moim przypadku; w programie autorstwa M.K.) na formularzu PIT-ZG.
Z dokumentu Social Security brało się kwotę podatku i dzieliło na 12 części (miesięcy). Każdą z tych części przeliczało się według KURSU, jaki był na wyciągu z Banku w dniu wpływu emerytury, lub KURSU średniego NBP (w przypadku braku wyciągu). Tak przeliczone kwoty sumowało się, a sumę wpisywało się w pole 25 PIT-ZG. "
Pozdrawiam.
Czarek- zgodzisz się chyba, że jeśli wyliczy się 25,5% podatek z kwoty, którą podał na rozliczeniu bank PKO to wyjdzie to samo. Bank wypłacając miesięcznie emeryturę przelicza w każdym miesiącu według właśnie stosunku waluty w danym okresie. Więc jeśli podał kwotę roczną w PLN to wystarczy wyliczyć podatek( w Stanach 25,5%) i będzie się zgadzało.
Witam.
Nie, nie bardzo się zgadzam. Bo Bank - swoje, a Stany Zjedn. - swoje. W Stanach Zjedn. nierezydenci płacą (przynajmniej płacili do końca 2012 roku - na podstawie Social Security) 30,0% podatku.
A poza tym, to kwota podatku wyliczona przez Bank nigdy mi się nie zgadzała z kwotą wyliczoną "faktycznie", po przeliczeniu i zsumowaniu miesięcznych kwot podatku płaconego w Stanach Zjedn. Różnica była jeśli nie w dziesiątkach, to w ponad setkę złotówek. I tą właśnie, prawdziwą, kwotę wpisywałem do PIT/ZG.
Pozdrawiam.
Nie, nie bardzo się zgadzam. Bo Bank - swoje, a Stany Zjedn. - swoje. W Stanach Zjedn. nierezydenci płacą (przynajmniej płacili do końca 2012 roku - na podstawie Social Security) 30,0% podatku.
A poza tym, to kwota podatku wyliczona przez Bank nigdy mi się nie zgadzała z kwotą wyliczoną "faktycznie", po przeliczeniu i zsumowaniu miesięcznych kwot podatku płaconego w Stanach Zjedn. Różnica była jeśli nie w dziesiątkach, to w ponad setkę złotówek. I tą właśnie, prawdziwą, kwotę wpisywałem do PIT/ZG.
Pozdrawiam.
Może i masz rację ale jeśli wpisze się kwotę z PIT wydanym przez bank i policzy się z tego podatek to myślę, że US się nie przyczepi. Piszę na podstawie tego co napisałem wyżej w drugim swoim poście a znalazłem to na forum i tak US nakazał policzyć poddatek.