Małżonek nie żyje
-
monikamonia4
Małżonek nie żyje
Mam pytanko jak rozliczyć pit 37 jak jeden z małżonków zmarł w roku podatkowym wiem że zgodnie z art. 6a ust.1 ale mam wpisać tylko dane i dochody jednego czy obojga bo zmarły pobierał rentę z Zusu jezęli obojga to czy powinnam dostać od nich pit?? Bardzo proszę o pomoc
Re: Małżonek nie żyje
Jak chcesz ich rozliczyć razem to musisz wpisać dochody obojga (do ZUSu trzeba się zgłosić po PIT zmarłego,sami z tego co wiem nie przyślą).
potwierdzam - z mojego doświadczenia też wynika, że ZUS sam nie przesyła na adres domowy PIT-11A osoby zmarłej.
Trzeba osobiście odebrać lub upoważnić kogoś z rodziny, albo poprosić o przesłanie pocztą.
Trzeba osobiście odebrać lub upoważnić kogoś z rodziny, albo poprosić o przesłanie pocztą.
Jest jeszcze jedna możliwość tylko trzeba o tym pomyśleć wcześniej.
Założyć sobie za życia konto na zus.pl i mieć wgląd do każdej złotówki z ZUSu. Ile, za co i kiedy, piękna sprawa. Oczywiście pity też są i to zanim jeszcze ZUS wyśle pocztą. Mając hasło do konta małżonka można by mu zajrzeć w pity ;)
Założyć sobie za życia konto na zus.pl i mieć wgląd do każdej złotówki z ZUSu. Ile, za co i kiedy, piękna sprawa. Oczywiście pity też są i to zanim jeszcze ZUS wyśle pocztą. Mając hasło do konta małżonka można by mu zajrzeć w pity ;)