dziecko niepełnosprawne problem

gabizak

dziecko niepełnosprawne problem

Post autor: gabizak »

Witam. Prowadzę działalność gospodarczą rozliczam się na PIT 36, mam niepełnosprawne dziecko 9 letnie z orzeczeniem o niepełnosprawności, zakupiłam dla niego sprzęt rehabilitacyjny w wysokości 760 zł posiadam na niego fakturę.
Gdzie mogę ująć koszt tego sprzętu, czy należy mi się ulga prorodzinna na to dziecko?

snykwa

Re: dziecko niepełnosprawne problem

Post autor: snykwa »

Na pewno możesz odliczyć sobie zakup sprzętu i dokonujesz tego w PIT-0 w pozycji 19.
Nie widzę też problemu z ulgą prorodzinną ale ważne tu będą dochody.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Jestem na tak - jednak sprzęt rehabilitacyjny powinien być powiązany z niepełnosprawnością - nie może to być np. odkurzacz bezpyłkowy /choć konieczny np. dla astmatyka/, bo może służyć również celom ogólnym, a nie tylko dla celów rehabilitacyjnych.
Powinna też być jakaś forma wskazania konieczności stosowania takiego sprzętu - np. w orzeczeniu
o niepełnosprawności.

gabizak

Post autor: gabizak »

ZAKUP MATERACA REHABILITACYJNEGO I ROWERKA REHABILITACYJNEGO MAM ORZECZENIE O NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI DZIECKA

koleżanka

Post autor: koleżanka »

obawiam się, że rowerek może być problematyczny, bo w uldze chodzi o wydatki na zakup indywidualnego sprzętu m.in. ułatwiającego czynności życiowe osoby niepełnosprawnej

snykwa

Post autor: snykwa »

Przecież tu chodzi również o rehabilitację. Oczywiście jeśli rehabilitacja tego wymaga,

Zablokowany