Internet

dciclio

Internet

Post autor: dciclio »

Pytanie, jeżeli w poprzednich latach korzystałem z ulgi za internet to mam w PIT O zaznaczyć obydwa kwadraty tzn. za rok ubiegły
za rok (lata) poprzedzający(e) rok ubiegły?
Rozumiem, że zaznacza to tylko jeden z podatników, który to sobie odliczał w poprzednich latach.

Bartek

Re: Internet

Post autor: Bartek »

Jak odliczałeś zarówno rok temu jak i wcześniej to zaznaczasz oba kwadraty (= nie masz już prawa do ulgi), za to ulgę może odliczyć żona jeśli odlicza po raz pierwszy. (lub jeśli po raz pierwszy odliczała rok temu-wówczas ona zaznacza teraz kwadrat nr 1).

dciclio

Post autor: dciclio »

No dobra rozumiem, ale jak to jest skoro faktura była wystawiona na obydwu małżonków, ale za fakturę płaciłem ja. I zawsze w PIT O wykazywałem, że to ja płaciłem. To czy teraz może z tej ulgi skorzystać żona?

snykwa

Post autor: snykwa »

Tak ale dobrze by było aby zapłaty były na Nią.

tergutka

Post autor: tergutka »

A jeżeli faktury wystawiane były na podatnika i on sobie odliczał przez kilka lat (rozumiem że nie może już odliczać i zaznacza dwa kwadraty), ale czy może teraz odliczyć małżonek, jeżeli dalej faktury są na podatnika? jeżeli nie, to czy trzeba pit 0 wypełniać aby tylko zaznaczyć kwadraty? (pogubiłam się trochę z tym internetem)

Bartek

Post autor: Bartek »

tergutka napisał(a) :
> A jeżeli faktury wystawiane były na podatnika i on sobie odliczał przez
> kilka lat (rozumiem że nie może już odliczać i zaznacza dwa kwadraty),
> ale czy może teraz odliczyć małżonek, jeżeli dalej faktury są na
> podatnika? jeżeli nie, to czy trzeba pit 0 wypełniać aby tylko zaznaczyć
> kwadraty? (pogubiłam się trochę z tym internetem)

Teoretycznie faktury i dowody wpłaty muszą być na osobę(y) odliczającą(ce),ALE jest wyrok sądu (w innych wątkach,trzeba by poszukać),gdzie sąd orzekł, że małżonek może odliczać nawet jak go nie ma na fakturach,ale jest to wyrok wiążący małżeństwo X z urzędem skarbowym Y i Twój US może,ale nie musi podzielić zdanie sądu,a jak nie podzieli to czeka Cię wizyta w sądzie lub korekta zeznania i zwrot do US kwoty "zyskanej" dzięki odliczeniu (18% wydatku jak to I próg podatkowy)+odsetki ustawowe..

Jeśli nie chcesz "ryzykować" odliczenia przez małżonka i nie masz innych odliczeń to nie musisz składać PIT-O tylko dla swoich "kwadratów" :)

snykwa

Post autor: snykwa »

Nie musisz wypełniać PIT-0 chyba, że będziesz miał inne ulgi, które wpisuje się w pit-0. Dobrze by było aby internet był teraz na współmałżonka albo wspólny czyli na obydwoje. Jeśli nie za 2013 to będzie małżonek mógł rozliczyć za 2014 i 2015.

tergutka

Post autor: tergutka »

dobra rada... i muszę nad tym pomyśleć! Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Zablokowany