Dotyczy 1% na rzecz OPP

Gość

Dotyczy 1% na rzecz OPP

Post autor: Gość »

Mam takie do was pytanie. Rozliczam sie wspólnie z mężem bo i ja i mąż pracowaliśmy i mamy 2 dzieci. Nie odliczm sobie ulgi prorodzinnej ponieważ odliczona ulga zawyży mi na dochodzie netto i strace prawo do zasiłku rodzinnego. Wyliczyłam że zasiłek rodzinny byłby większy niż ulga prorodinna którą bym dostała. wychodzi mi 17,10zł do odpisania 1% na organizacje OPP. Dzisiaj sie dowiedziałam że krążą plotki, że dochód ma sie zwiększyć do rodzinnego zasiłku ale to nie jest pewne więc jak dochód sie zwiększy to zamierzam złożyć korekte rozliczenia i uwzględnić ulge prorodzinną ale teraz mam 2 pytania:
1 czy moge złożyć korekte wspólnie z mężem czy musze indywidualnie jeżeli pierwotny pit był składany wspólnie z mężem?
2 w przypadku korekty podatek należny wyniesie 0 i co z tą kwotą 17,10zł którą us jak przekaże na OPP a ja złoże korekte we wrześniu i z korekty wyjdzie podatek należny 0 to czy będe musiała oddać te 17,10zł z tego 1% sama czy us potrąci ją z nadpłaty czy wystąpi do opp o zwrot?

Arkady_1

Re: Dotyczy 1% na rzecz OPP

Post autor: Arkady_1 »

Gość napisał(a) :
>> 1 czy moge złożyć korekte wspólnie z mężem czy musze indywidualnie jeżeli
> pierwotny pit był składany wspólnie z mężem?

Moim zdaniem z mężem, albo on też musiałby złożyć korektę.

> 2 w przypadku korekty podatek należny wyniesie 0 i co z tą kwotą 17,10zł
> którą us jak przekaże na OPP a ja złoże korekte we wrześniu i z korekty
> wyjdzie podatek należny 0 to czy będe musiała oddać te 17,10zł z tego 1%
> sama czy us potrąci ją z nadpłaty czy wystąpi do opp o zwrot?

Sądząc po ponizszej lekturze, odliczą od kwoty, którą mają zwrócic:
http://www.pit.pl/korekta_zeznania_zloz ... j_6385.php

marbar

Re: Dotyczy 1% na rzecz OPP

Post autor: marbar »

"Wyliczyłam że zasiłek rodzinny byłby większy niż ulga prorodinna którą bym dostała. "

Może jeszcze przeliczyć sytuację, by odliczyć "kawałek" ulgi?
Może wystarczy i na to i do zasiłku człek się załapie?

Zablokowany