Wspólne rozliczenie a dochód ze sprzedaży akcji

JanC

Wspólne rozliczenie a dochód ze sprzedaży akcji

Post autor: JanC »

Witam

Mam takie pytanie.
Rozliczam się wspólnie z niepracującą żoną. Żona sprzedała akcje (nabyte w formie przydziału)
I teraz sprawa zasadnicza, można się dalej rozliczać wspólnie - druk PIT-37 - w jakiej pozycji wpisać dochód uzyskany ze sprzedaży akcji?, czy Żona musi rozliczyć się osobno i na jakim druku PIT?
Proszę o w miarę szczegółowe informacje

Pozdrawiam

Wirus
Kontakt:

Re: Wspólne rozliczenie a dochód ze sprzedaży akcji

Post autor: Wirus »

dochody z pracy możecie rozliczyć wspólnie na PIT-37

żona powinna dostać z biura maklerskiego PIT-8C z dochodem ze zbycia akcji i powinna to rozliczyć na PIT-38. Jest to odrębne rozliczenie żony które nie ma związku z PIT-37 i nie można go łączyć z dochodami z pracy.

JanC

Dziękuję za odpowiedź

Jak rozumiem wybieram opcję małżonkowie osobno, mój dochód na PIT-37 razem z PIT-O (ulga na dzieci)
A na żonę PIT-38 .

I to wszystko można rozliczyć z poziomu programu , rozliczenie wysyłając elektronicznie?

Czech

Post autor: Czech »

Nie tak.

1) Żona rozlicza się sama z akcji -PIT-38
2) Wspólnie rozliczasz się z żoną na PIT-37 - jeżeli spełniacie podstawowe warunki do skorzystania ze wspólnego rozliczenia - nie prowadziłeś działalności gospodarczej - ryczałt lub liniowo.

Brak dochodów żony jest korzystny gdyż zyskujesz kwotę wolną 556 zł - oczywiście pod warunkiem , że masz na całość pokrycie w podatkach.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dodam tylko jeszcze, że gdyby ulga prorodzinna była na jedno dziecko to dochody z akcji - rozliczane na PIT-38 liczą się do dochodów, które są brane pod uwagę do tej ulgi.

JanC

Dzięki za odpowiedź.

Czyli wybieram PIT-37 jako wspólne rozliczenie małżonków plus PIT-O,( na dwoje dzieci) oraz PIT-38 dla żony, aby było to załatwione razem i je wysłać elektronicznie , czy osobno muszę tworzyć rozliczenie dla żony na druku PIT-38 i ponownie wysyłać?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Możesz zrobić zestaw - jednak przy wysyłce do US będziesz musiał zaznaczyć pojedynczo zeznania i każde dostanie indywidualny numer referencyjny. Tak wysyłałem w 2012 r.

JanC

Dzięki za odpowiedź

Program PITY-2013 mógłby uwzględniać przy wspólnym rozliczeniu małżonków taką sytuację jak u mnie i z kwoty podatku do zwrotu odejmować kwotę podatku do zapłacenia z PIT-38.
Bo aktualnie tego nie robi.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

program tego nie robi bo nie może robić. To są 2 oddzielne zeznania więc takie coś można uzyskać tylko na pisemną prośbę w urzędzie skarbowym

jacekb

Post autor: jacekb »

[quote="wla.gle"]Dodam tylko jeszcze, że gdyby ulga prorodzinna była na jedno dziecko to dochody z akcji - rozliczane na PIT-38 liczą się do dochodów, które są brane pod uwagę do tej ulgi.[/quote]

Witam
Chciałem dołączyć do dyskusji i dowiedzieć się w którym miejscu w PIT-37(jeśli się wpisuje) wpisuje dochód z PIT-8c ze zbycia papierów wartościowych do obliczenia dochodu i ulgi prorodzinnej. Wszędzie czytam że osobno rozliczamy dochód tylko na PIT-38 a tutaj pojawiła się informacja że przy jednym dziecku trzeba doliczyć. Proszę o wyjaśnienie tej kwestii. A co w przypadku straty odejmuje się? Może coś przekombinowałem.

Zablokowany