PIT-11 "Podaj kwotę zapłaconych i odliczonych składek na ...

Ivan Polski

PIT-11 "Podaj kwotę zapłaconych i odliczonych składek na ...

Post autor: Ivan Polski »

Cześć

Cały tamten rok byłem w jednej firmie na umowie zlecenie i nie wiem co wpisać w oknie: "Podaj kwotę zapłaconych i odliczonych składek na ubezpieczenie zdrowotne, które w bieżącym roku podatkowym zostały Ci zwrócone (Podatnik)"

Ja w tamtym roku dostałem zwrot podatku i mam taki odcinek od listonosza, ale tam pisze "ZWROT Z PODATKU PIT ZA ROK 2012" i nie wiem czy to o to chodzi? Bo przecież w tym oknie pisze Zwrot za ubezpieczenie zdrowotne, a na tym odcinku pisze ZWROT Z PODATKU. Także czy ja mam w tym oknie wpisać 0 czy tą kwotę co mi zwrócono?

Dzięki

snykwa

Re: PIT-11 "Podaj kwotę zapłaconych i odliczonych składek na ...

Post autor: snykwa »

Gdzie coś takiego chcesz wpisywać?

Czarek

Post autor: Czarek »

Witam.

PIT-11 wypełnia pracodawca, a nie pracownik.

Pozdrawiam

Ivan Polski

@snykwa

W PIT-37, a konkretnie to w programie do wypełniania PIT-ów mialem takie okno i nie wiem co tam wpisać.

@Czarek

Źle sie wyraziłem bo mam (dostałem) PIT-11, a chcę wypełnić PIT-37.

snykwa

Post autor: snykwa »

W pit-37 jest okienko w którym wpisuje się składki zdrowotne(116). Trzeba sprawdzić w pit-11 (68)czy pracodawca wpisał tam jakąś kwotę i ja przepisać. Jeśli nie pobrał składek i jest 0 to wpisz 0.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

nie trzeba wpisywać 0. Wszystkie puste pola są z autmoatu traktowane jako zerowe

Ivan Polski

snykwa napisał(a) :
> W pit-37 jest okienko w którym wpisuje się składki zdrowotne(116). Trzeba
> sprawdzić w pit-11 (68)czy pracodawca wpisał tam jakąś kwotę i ja
> przepisać. Jeśli nie pobrał składek i jest 0 to wpisz 0.

W PIT-11 w oknie 68. i w PIT-37 w oknie 68. NIC NIE JEST WPISANE - o którym Ty mowiłeś.

Ale w PIT-11 w oknie 77. "Składki na ubezpieczenie zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od podatku" jest wpisane 864,56.

W PIT-37 w tym oknie o które pytałem wcześniej wpisałem 0 i w tymże PIT-cie w oknie 116. "Składki na ubezpieczenie zdrowotne" widnieje dokładnie taka sama kwota (864,56). DZIAŁ F. ODLICZENIA OD PODATKU.

Czyli mam zatwierdzać PIT-37 i wysyłać do US ze spokojem czy jednak wrócić kilka kroków w tym programie do wypełniania PIT-ów i zmienić to o co pytałem wcześniej z 0 na tą kwotę co mi listonosz przyniósł w tamtym roku?

Ivan Polski

Ja zrobiłem symulację tym programem do wypełniania PIT-ów i najpierw wpisałem tam o co pytam kwotę co mi listonosz przyniósł w tamtym roku i na samym końcu pokazało mi, że otrzymam zwrot 13 zł.

Później (teraz) wpisałem tam o co pytam 0 i na samym końcu pokazuje mi, że otrzymam zwrot ponad 500 zł.

Oczywiście lepiej dla mnie jak wpiszę tam o co pytam 0 i dostanę te ponad 5 stowek, ale ja nie chcę kłamać żeby później mnie nie ścigali i żebym nie miał problemów, dlatego powiedzcie mi co ja mam tam wpisać.

Dzięki

Czarek

Post autor: Czarek »

Witam.

Zwrot podatku i składki na ubez. zdrow. to dwie różne sprawy. Nie łącz ich.

W PIT-37, w oknie 116, wpisz to, co masz w PIT-11, w oknie 77.

Po tym możesz spokojnie wysłać PIT-37 do Urzędu.

Pozdrawiam.

Ivan Polski

Wysłałem i dostałem informację: "Ta deklaracja została wysłana elektronicznie i w całości przyjęta przez Ministerstwo Finansów". Także chyba będzie OK.

Dziękuje za pomoc i szlak mnie trafia jeżeli w szkołach uczą samych pierdół, a nie tego co w życiu będzie potrzebne. To już mój drugi PIT i gdyby nie te programy do ich automatycznego wypełniania i takie portale, gdzie mogę zapytać o to czego nie wiem to nie wyobrażam sobie jakbym miał je wypełnić. Ja to jeszcze, ale starsi ludzie? US i kolejka do pani z okienka ... Moim zdaniem to pracodawca powinien je wypełniać, a nie pracownik, albo właśnie te panie z okienka co malują sobie paznokcie i piją kawusie do pączusia cały dzień. Zresztą chyba kiedyś było tak, że to pracodawca je wypelniał. Już jesteśmy wystarczająco mocno gnębieni podatkami tak strasznymi, że w średniowieczu było lepiej (wtedy była 10-cina, a teraz ekonomiści obliczyli, że w podatkach zabierają nam 70%. Czyli co teraz mamy? 70-CINĘ?!). I Polska jest jedynym krajem w całej UE gdzie jest legalne niewolnictwo (umowy śmieciowe) bo jak inaczej nazwać to, że ja nie mam na niej urlopu, a już nie mówiąc o urlopie płatym, a wypłaty tak śmieszne, że można powiedzieć, że pracujemy za jedzenie (bo akurat to można za nie kupić). A czy niewolnicy pracowali za coś więcej niż za jedzenie? Odpowiedzcie sobie sami. Na Ukrainie ludziom nie podobała sie polityka ich władz i już drugi raz podnoszą się z kolan, a u nas co, za niedługo trawe będziecie jedli i z radością głosowali na Partię Obłudnikow? Wy nie jesteście nic warci skoro nie potraficie zrobić powstania tak jak na Ukrainie. Nie chce się denerwować bo musiałbym napisać taki tekst, że by go tutaj cenzura nie przepuściła (tak, tak moi drodzy, w tym kraju jest cenzura).

Dziękuje i pozdrawiam (zdrowie to jedyne czego nam trzeba).

Zablokowany