Chciałabym pomóc rozliczyć ulgę internetową (ta osoba ma internet mobilny na siebie od kwietnia 2013r. i wcześniej go nie odliczała).
Problem w tym, że nie bardzo jestem w stanie rozszyfrować jakie kwoty wyszczególnione w fakturze mogę brać pod uwagę, gdyż nie wszystko Play nazywa internetem, mimo że nim jest.
Ta pozycja występuje we wszystkich fa od kwietnia do grudnia:
1. Usługi telekomunikacyjne: np. 70zł
W tym oprócz wielu innych wyszczególnionych pozycji jest:
- Pakiet specjalny Smartfon 2,5GB (10/04/2013-1-/05/2013) 20,00zł
Od lipca po zakupie dodatkowej usługi na głównej str. jest:
1. Usługi telekomunikacyjne j.w. (z tym 20zł w wyszczególnieniu jedynie)
2. Usługi telekomunikacyjne – Internet np. 50zł
I w tym:
- Nowy Play Online 15 GB – opłata aktywacyjna 30zł (jednorazowa tylko w tym mies. ale nie ujęta na pierwszej str. fa gdzie widnieje kwota 50zł a nie 80)
- Nowy Play Online 15GB (10/08/2013-10/09/2013 50zł
Moje pytanie brzmi czy te comiesięczne 20zł mogę odliczać, pomimo tego iż nie jest dosłownie napisane, że jest to opłata za internet, choć właśnie tym jest.
I drugie, czy mogę brać pod uwagę też opłatę aktywacyjną?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Agnieszka
Internet – faktury z Play
Re: Internet – faktury z Play
Opłata aktywacyjna - nie.
Możesz odliczać wszystko opisane jako INTERNET.
Poza tym można zadzwonić do operatora o wyjaśnienie.
Możesz odliczać wszystko opisane jako INTERNET.
Poza tym można zadzwonić do operatora o wyjaśnienie.
W opisanej sytuacji radziłbym zastanowić się, czy w ogóle nie zrezygnować z korzystania z ulgi za 2013 rok, bo skoro internet był zainstalowany od kwietnia, to rozliczyć będzie można najwyżej 9 miesięcy, a więc w sumie z następnym rokiem (ostatnim możliwym do wykorzystania) - 21 miesięcy. Gdyby z tej ulgi skorzystać w następnych dwóch pełnych latach (za 2014 i 2015), to byłoby to nieco korzystniejsze finansowo.
A swoją drogą - dla uniknięcia w przyszłości kłopotów - na operatorze należałoby wymóc, by w fakturach wyraźnie wyodrębniał opłatę za internet.
A swoją drogą - dla uniknięcia w przyszłości kłopotów - na operatorze należałoby wymóc, by w fakturach wyraźnie wyodrębniał opłatę za internet.
Dokładnie tak bym zrobił. Zawsze to pełne lata. Zgłoś operatorowi aby Ci wyszczególniał internet lub na koniec roku wystawiał informację dotyczącą opłat za internet w danym roku.