Internet-faktura na zmarłego
Internet-faktura na zmarłego
Witam. Mam pytanie. Czy ktoś się orientuje w nast.sprawie. Podatnik zmarł w 2009r. i były na niego wystawiane rachunki za użytkowanie internetu - czy jego żona we wspólnym ze zmarłym zeznaniu może je odliczyć w pit-o?
Re: Internet-faktura na zmarłego
Jeżeli faktury były tylko na zmarłego,a nie na zmarłego i żonę to z ulgi nie można skorzystać.
ok. Ale proszę mi wytłumaczyć dlaczego nie. Przecież jeśli oboje podatnicy żyją i faktury wystawiane są tylko na jednego z nich to ten jeden ma prawo z tego odliczenia skorzystać i faktura nie musi być na oboje małżonków. Czy w tej sytuacji nie jest podobnie?
monia. napisał(a) :
> ok. Ale proszę mi wytłumaczyć dlaczego nie. Przecież jeśli oboje podatnicy
> żyją i faktury wystawiane są tylko na jednego z nich to ten jeden ma prawo
> z tego odliczenia skorzystać i faktura nie musi być na oboje małżonków. Czy
> w tej sytuacji nie jest podobnie?
Odliczenie z tytułu użytkowania Internetu jest odliczeniem od DOCHODU konkretnej osoby (osób) więc faktura musi być imiennie na te osobę (y). Ale podatnik może rozliczyć się wraz ze zmarłym małżonkiem, wtedy może odliczyć Internet od dochodu zmarłego, który wykazuje.
Nie doczytałem wcześniej, że pisałaś o rozliczeniu wspólnym ze zmarłym - wtedy można odliczyć,ale od dochodu zmarłego :)
> ok. Ale proszę mi wytłumaczyć dlaczego nie. Przecież jeśli oboje podatnicy
> żyją i faktury wystawiane są tylko na jednego z nich to ten jeden ma prawo
> z tego odliczenia skorzystać i faktura nie musi być na oboje małżonków. Czy
> w tej sytuacji nie jest podobnie?
Odliczenie z tytułu użytkowania Internetu jest odliczeniem od DOCHODU konkretnej osoby (osób) więc faktura musi być imiennie na te osobę (y). Ale podatnik może rozliczyć się wraz ze zmarłym małżonkiem, wtedy może odliczyć Internet od dochodu zmarłego, który wykazuje.
Nie doczytałem wcześniej, że pisałaś o rozliczeniu wspólnym ze zmarłym - wtedy można odliczyć,ale od dochodu zmarłego :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak właśnie myślałam.