Sprzedaż garażu
Sprzedaż garażu
Jak w temacie
W 2012 kupiłem garaż notarialnie na siebie i małżonkę za 11000 tys.zł w tym roku sprzedałem za taką samą sumę też u notariusza. Poza tym mam jeszcze pit 11 z pracy.
Wiem że garaż muszę rozliczyć na pit 39 tylko jak to rozpisać, zaznaczam że nie poniosłem żadnych inwestycji w garażu.
W 2012 kupiłem garaż notarialnie na siebie i małżonkę za 11000 tys.zł w tym roku sprzedałem za taką samą sumę też u notariusza. Poza tym mam jeszcze pit 11 z pracy.
Wiem że garaż muszę rozliczyć na pit 39 tylko jak to rozpisać, zaznaczam że nie poniosłem żadnych inwestycji w garażu.
Re: Sprzedaż garażu
11000 przychód poz.20
11000 +ewentualne koszty przy nabyciu(notariusz , PCC) - poz.21
Jeżeli jest kupiony jako wspólny majątek to wszystko podzielić/:2 i złożyć dwa x PIT-39
11000 +ewentualne koszty przy nabyciu(notariusz , PCC) - poz.21
Jeżeli jest kupiony jako wspólny majątek to wszystko podzielić/:2 i złożyć dwa x PIT-39
Dokładnie tak.
-kupno garażu=11 000 zł
-sprzedaż=11 000 zł
dochód nie występuje
Dochodów z odpłatnego zbycia nieruchomości nie łączy się z innymi dochodami..
-kupno garażu=11 000 zł
-sprzedaż=11 000 zł
dochód nie występuje
Dochodów z odpłatnego zbycia nieruchomości nie łączy się z innymi dochodami..
Czyli składam 2 pit 39 i pit 37 bo rozliczam wspólnie z żoną,tak to skumałem.
Możesz się rozliczyć na formularzu PIT-36. Polecam przeczytać http://www.podatki.egospodarka.pl/29369 ... ,65,1.html . Ponieważ dochód wynosi 0 to i podatek będzie 0.
Stronka bardzo fajna - jest tylko jedna uwaga.
W rubryce pit-36 do której można wpisać te dochody jest wyraźnie zaznaczone -
podatek od zbycia nieruchomości...nabytych lub wybudowanych w latach 2007-2008, a za te lata był inny sposób opodatkowania... tak mnie się coś kojarzy.
Nie wiem czy dobrze myślę.
W rubryce pit-36 do której można wpisać te dochody jest wyraźnie zaznaczone -
podatek od zbycia nieruchomości...nabytych lub wybudowanych w latach 2007-2008, a za te lata był inny sposób opodatkowania... tak mnie się coś kojarzy.
Nie wiem czy dobrze myślę.
Wygląda jednak na to, że należy złożyć PIT-39. Ma rację wla.gle. Strona do poczytania http://www.pit.pl/pit-39/ .
> Czyli składam 2 pit 39 i pit 37 bo rozliczam wspólnie z żoną, tak to skumałem.
Dobrze skumałeś /fajne słowo/...:)).
Dobrze skumałeś /fajne słowo/...:)).
Dzięki wielkie za pomoc. :)