Nasunął mi się kolejny problem. Czy w przypadku, gdy pracodawca w pozycji koszty uzyskania przychodów wpisze mi po 111,25 zł miesięcznie, a w rzeczywistości do pracy dojeżdżam do miejscowości poza miejscem zamieszkania kwota ta powinna wynosić 139,06 miesięcznie, to czy mogę w zeznaniu podatkowym wpisać sobie koszty obliczone 6 miesięcy x 139,06 pomimo tego, że nie będzie to zgodne z PIT-em otrzymanym z zakładu. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pytam o to ponieważ wyczytałem, że zwiększone koszty za dojazd do innej miejscowości pracodawca wpisuje na wniosek pracownika, a ja takiego wniosku nie złożyłem.
praca poza miejscem zamieszkania a wielkość kosztów uzyskani
Re: praca poza miejscem zamieszkania a wielkość kosztów uzyskani
możesz sam sobie podwyższyć KUP w zeznaniu zgodnie z prawdą. Wyjdzie Ci wtedy mała nadpłata podatku.
Jak złożysz wniosek u pracodawcy to wtedy będziesz dostawał troszkę wyższą wypłatę gdyż pracodawca będzie przelewał skarbówce mniejsze zaliczki na podatek.
Jak złożysz wniosek u pracodawcy to wtedy będziesz dostawał troszkę wyższą wypłatę gdyż pracodawca będzie przelewał skarbówce mniejsze zaliczki na podatek.