ulga za internet

raf40

ulga za internet

Post autor: raf40 »

Witam.
Mam pytanie w sprawie odliczenia za internet.
Rozliczam się osobno z żoną( żona poza etatem ma własną działalnosc gospodarczą)
Oboje mamy internet na sobie. Ja mobilny , żona stacjonarny.
Teraz pytanie:
Czy przysługuje odliczenie w PIT 37?
Jeżeli tak to które kwadraty mam zaznaczyc?

Pitowiec

Re: ulga za internet

Post autor: Pitowiec »

Jeśli ktoś korzystał z ulgi internetowej w latach poprzednich np. w latach 2011 i 2012 to w 2013 roku nie może już skorzystać z tej ulgi.
Broszura ministerialna podaje dodatkowo "Podatnik, który z ulgi internetowej po raz pierwszy skorzystał w zeznaniu podatkowym za 2012 r., może skorzystać z tego odliczenia wyłącznie za rok 2013.".

Dodam, że jeśli Twoja żona ma tylko pozarolniczą działalność gospodarczą opodatkowaną wg skali podatkowej (a nie wg podatku liniowego lub wg ryczałtu ewidencjonowanego) i należności ze stosunku pracy a Ty masz tylko należności ze stosunku pracy to proponuję zerknąć do broszury PIT-36 (dostępnej w programie PITy 2013 pod "?"), bo możliwe, że możecie rozliczać się razem - podałeś za mało informacji, abym mogła jednoznacznie stwierdzić.

Żona rozlicza swoje wydatki internetowe a Ty swoje (jeśli rozliczacie się oddzielnie to każde z Was załącza PIT/O do swojego zeznania) - kwotę tą podaje się na PIT/O w poz.25 dodatkowo zaznaczając odpowiedni(-e) kwadrat(-y) w poz.23.

Ty wypełniasz PIT-37 i PIT/O jeśli rozliczasz się indywidualnie.

Pozdrawiam

wla.gle

Re: ulga za internet

Post autor: wla.gle »

Tak jak pisze Pani Pitowiec:

Żona rozlicza swoje wydatki internetowe - oczywiście do max. 760 zł.
Ty swoje - jw.
Natomiast co do kwadratów, to tam masz wyraźnie opisane, jeśli odliczaliście to zaznaczacie - odpowiednio
Podatnik - poz. 23 PIT-0 /jeden kwadrat lub dwa/
Małżonek - poz. 24 PIT-0 / jeden kwadrat lub dwa/
Jeśli zaznaczysz jeden /każdy dla siebie/ to możesz odliczyć ulgę jeszcze za 2013, jeśli dwa to .......po ptokach.....czyli tracicie odliczenie na internet.

zerknij na post na ten temat:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=11968

Zablokowany