małżonkowie razem, koszty uzyskania przychodu

borówka

małżonkowie razem, koszty uzyskania przychodu

Post autor: borówka »

Witam!
1. Czy można rozliczyć małżonków razem gdy jedno z nich ma rentę, a drugie pracuje i czy to jest korzystne?
2. Dostałam mój pit-11, na którym koszty uzyskania przychodu mam 1335,00, a dojeżdżam do pracy z innej miejscowości i koszty miałam zawsze 1668,72. Nie wiem czy się ktoś pomylił? Czy można zmniejszyć koszty, ponieważ wykorzystałam cały urlop. Czy w ogóle to ma jakieś znaczenie? Co mam z tym zrobić?

Bartek

Re: małżonkowie razem, koszty uzyskania przychodu

Post autor: Bartek »

1. Wspólne rozliczenie w 99% przypadków jest korzystne (1% to wyjątki typu wysoki dochód za granicą etc). Zawsze można w programie wypełnić 2 osobne pity,spisać kwoty zwrotu/nadpłaty , a potem zrobić PIT wspólny i porównać co się bardziej opłaca - po to jest program między innymi,by móc "na luzie i bez kalkulatora" robić takie symulacje:)

2. Z tego co wiem podatnik może sam sobie podnieść KUP w swoim PIT (nie muszą się zgadzać z tymi na PIT od pracodawcy). W razie kontroli pokazujesz dowód osobisty z adresem w miejscowości X i adres pracodawcy w Y i tyle :)

wla.gle

Re: małżonkowie razem, koszty uzyskania przychodu

Post autor: wla.gle »

Bartek napisał ....W razie kontroli pokazujesz dowód osobisty z adresem w miejscowości X i adres pracodawcy w Y i tyle :)....
Oczywiście w US mają podgląd na nasze PIT-y i mogą sami wydedukować, że podwyższono koszty.
Jednak, żeby uniknąć wezwania do US /szczególnie jak są niepełne kwoty kosztów/ to dobrze jest np. w PIT-37 w poz. 135 /dodatkowe informacje/ wpisać informację o podwyższeniu kosztów w związku z zamieszkaniem poza miejscem pracy.

Zablokowany