Zakup leków a odliczenie od podatku
-
krzysiek.k120
Zakup leków a odliczenie od podatku
Czy można odliczyć leki od cukrzycy , gastrologiczne, od ciśnienia bez zaświadczenia od lekarza, a na podstawie rachunków i ksera recept (od różnych lekarzy diabetologa, neurologa, kardiologa, a najwięcej od lekarza rodzinnego, który jest lekarzem chorób wewnętrznych-internistą).
Re: Zakup leków a odliczenie od podatku
" Z odliczenia korzysta się wyłącznie, jeśli lekarz specjalista stwierdzi, że osoba niepełnosprawna powinna stosować określone leki (stale lub czasowo). Podstawą jest zalecenie (pisemne) lekarza (np. recepta, karta pacjenta) oraz faktura (lub inny dowód poniesienia wydatku, wskazujący, że podatnik poniósł wydatek). (...) Paragon z apteki nie stanowi dowodu poniesienia wydatku na cele rehabilitacyjne."
źródło: http://www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/
Także wg mnie jeżeli masz recepty i faktury to wg mnie możesz skorzystać z ulgi.
Zakładam oczywiście, że masz orzeczenie o niepełnosprawności bo to podstawowy warunek.
źródło: http://www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/
Także wg mnie jeżeli masz recepty i faktury to wg mnie możesz skorzystać z ulgi.
Zakładam oczywiście, że masz orzeczenie o niepełnosprawności bo to podstawowy warunek.
Dodam, że odliczyć możesz tylko nadwyżkę ponad 100 PLN miesięcznie.
-
krzysiek.k120
Ale najwięcej recept jest od lekarza rodzinnego , który jest internistą i w zasadzie przedłuża leki które wcześniej zlecone zostały w szpitalu przez diabetologa, kardiologa itd. Czy US może uznać brak zaleceń lekarza specjalisty.
Ale lekarz rodzinny przedłuża te leki na podstawie "papierka",że je musisz brać (a nie "na gębę" w sense "hej Zbyszek potrzebuję receptę na..."),który jest prawdopodobnie wsadzony do karty w przychodni. Nie pamiętam dokładnie,ale chyba ten świstek dostawało się do ręki od lekarza specjalisty i zanosiło właśnie do przychodni,żeby lekarz pierwszego kontaktu mógł przedłużać (miał na to podkładkę). Myślę,że w razie kontroli ksero tego świstka wystarczy jako "zlecenie".
-
krzysiek.k120
Czyli ksero zlecenia od specjalisty powinno być, czy się ze mną zgadzasz ????
w przypadku kontroli, powinno być.