mieszkanie

danka522

mieszkanie

Post autor: danka522 »

bardzo proszę o pomoc, mam małe mieszkanko które wynajmuję ,może mi ktoś pomorze w wybraniu formy opodatkowania wiem że ryczałt to 8,5% a jak na zasadach ogólnych czy można mieć koszty np:remontów, opłat za mieszkanie.Wynajmuję od XII 13 to znaczy ze na ryczałt już nie mogę zgłosić?

Czech

Re: mieszkanie

Post autor: Czech »

Niestety termin wyboru dla Pani minął 20 stycznia.
Pozostaje wynajem na zasadach ogólnych - można wtedy rozliczyć wszelkie koszty związane z wynajmem.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Gdy rozpoczynamy najem mieszkania w trakcie roku i chcemy płacić ryczałt od przychodów z tego tytułu musimy złożyć oświadczenie o wyborze tej formy opodatkowania naczelnikowi urzędu skarbowego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania nie później niż do 20. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym osiągnął pierwszy przychód z tego tytułu - albo do końca roku podatkowego, jeżeli pierwszy taki przychód osiągnął w grudniu roku podatkowego.

Jeśli pierwszy dochód był w styczniu /co się mogło zdarzyć/ to jeszcze możesz do 20 lutego. :D

Czytaj więcej na Infor.pl: http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/rycz ... z2sXncoifc

Czech

Post autor: Czech »

Aby tak było jak pisze wla.gla. wynajem musiałby się zacząć w 2014 - a jak pisze Danka -zaczął się w 2013, więc moim zdaniem nie jest podatnikiem rozpoczynającym w trakcie roku.

danka522

Post autor: danka522 »

dziękuję serdecznie za odpowiedzi wahałam się z ryczałtem bo miałam spore koszty remontowe i chciałam je rozliczyć w podatku dochodowym .

marbar

Post autor: marbar »

Czech napisał(a) :
> Aby tak było jak pisze wla.gla. wynajem musiałby się zacząć w 2014 - a jak
> pisze Danka -zaczął się w 2013, więc moim zdaniem nie jest podatnikiem
> rozpoczynającym w trakcie roku.

Przychodem z najmu jako odrębnego źródła, określonego w art. 10 ust. 1 pkt 6 ustawy o pdof, bez względu na wybraną formę opodatkowania są otrzymane lub postawione do dyspozycji podatnika pieniądze i wartości pieniężne oraz wartość otrzymanych świadczeń w naturze i innych świadczeń. Takie uregulowanie wynikające z ustawy o pdof powoduje, że przychód z tego tytułu powstaje w momencie faktycznego otrzymania (postawienia do dyspozycji przez najemcę) zapłaty

Zablokowany