sprzedana działka , otrzymana jako darowizna

edyta

sprzedana działka , otrzymana jako darowizna

Post autor: edyta »

Mam kolejne pytanko ;-) chciałabym się dowiedzieć czy dostając w ubiegłym roku w darowiźnie działkę ( zgłosiłam to w us wypełniając odpowiedni pit , aby uniknąć płacenia podatku) następnie sprzedałam ją i wiem że na rozliczenie się z niej mam dwa lata ( wydatki poniesione na cele mieszkaniowe ) i tutaj jest moje pytanie pit 37 składam normalnie jak w latach ubiegłych , a rozliczenia za sprzedaż działki dokonuję na innym formularzu - tylko na jakim? oraz czy dopiero go składam jak będę się rozliczała z całej kwoty ze sprzedaży? ?

Czarek

Re: sprzedana działka , otrzymana jako darowizna

Post autor: Czarek »

Witam.

Bodajże PIT-39.
Poczytaj objaśnienie do tegoż.

Pozdrawiam.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Jeżeli sprzedaż była w 2013 r. to do 30-04-2014 składasz PIT-39.
W picie tym możesz zadeklarować całą kwotę lub część jako zwolnioną od podatku - tak jak piszesz na własne cele mieszkaniowe.
Po dwóch latach rozliczasz te wydatki w us - trzeba zrobić zestawienie faktur - wydatki to materiały na budowę i faktury na roboty budowlane /usługi/ i jeszcze inne.

edyta

A CZY MOŻNA ODLICZYĆ SOBIE WYMIANĘ OKIEN , KTÓRE BYŁY WYMIENIONE NA KILKA MIESIĘCY PRZEDZ SPRZEDAŻĄ DZIAŁKI??

wla.gle

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem - wydatki na cele mieszkaniowe dopiero po sprzedaży.
Natomiast okna to inna bajka - jeżeli były kupione do 31-12-2013 r. to możesz uzyskać z tych faktur zwrot nadpłaconego VAT-u /z 7% - 22% lub 8% - 23%.
Natomiast jak ta wymiana okien była usługą na 8% /stawka vat na fakturze/ to nie odliczysz do vzm.

edyta

ok dzięki ;-) a jak wygląda sprawa z wziętym kredytem na zamianę mieszkania? tylko kredyt jest na żonę- czy te koszty można doliczyć do wydatków na mieszkanie??

wla.gle

Za dużo pisania więc podam linka do strony, akurat Twój przypadek -:))
Mam nadzieję, że pomogłem.
http://porady.domiporta.pl/poradnik/1,1 ... mosci.html

Zablokowany