Ulga za internet
Ulga za internet
Chyba się pospieszyłem z odliczeniem internetu...
Korzystałem z ulgi za 2012 rok i skorzystałem teraz za 2013, a przypomniało mi się, że za 2010 rok także korzystałem z ulgi na internet - czy w tym przypadku mogę/nie mogę skorzystać z tej ulgi?
Czy wysłanie korekty wystarczy? Trzeba zaznaczy korekta w PIT-37 i nie dołączać PIT-0 ?
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
Korzystałem z ulgi za 2012 rok i skorzystałem teraz za 2013, a przypomniało mi się, że za 2010 rok także korzystałem z ulgi na internet - czy w tym przypadku mogę/nie mogę skorzystać z tej ulgi?
Czy wysłanie korekty wystarczy? Trzeba zaznaczy korekta w PIT-37 i nie dołączać PIT-0 ?
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
Re: Ulga za internet
Za rok 2013 nie możesz skorzystać z ulgi internetowej, skoro skorzystałeś za 2010 rok. Jeśli już złożyłeś PIT za 2013 rok z tym błędem, musisz ponownie złożyć PiT korektę.
Który to program przepuścił takie odliczenie?
Korektę można złożyć elektronicznie? Bo trzeba dołączyć pisemne wyjaśnienie.
P.s. to moja wina, nie programu bo zaznaczyłem, że skorzystałem z ulgi w zeszłym roku, a zapomniałem, że w 2010 odliczałem internet :-(
P.s. to moja wina, nie programu bo zaznaczyłem, że skorzystałem z ulgi w zeszłym roku, a zapomniałem, że w 2010 odliczałem internet :-(
Któregoś roku składałem korektę elektronicznie, była tam opcja do napisania wyjaśnienia, jak jest teraz to nie wiem, pewnie M.K. rozwieje wątpliwości.
Program e-Deklaracje posiada możliwość złożenia korekty. Po zaznaczeni korekty na końcu pojawi się pole do wpisania z jakiej przyczyny jest korekta.
"nasz" program również bez problemu wysyła korekty. Podczas wysyłania pojawia się okienko do wpisania przyczyny korekty.
To super, myślałem, że będę musiał osobiście się wstawić...
To jeszcze jedno pytanie - jak skasowałem odliczenie to muszę złotówkę dopłacić - czy można to zrobić przelewem na konto US, czy w kasie na miejscu i ile jest na to dni?
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam.
To jeszcze jedno pytanie - jak skasowałem odliczenie to muszę złotówkę dopłacić - czy można to zrobić przelewem na konto US, czy w kasie na miejscu i ile jest na to dni?
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam.
MrPelisa napisał(a) :
> To jeszcze jedno pytanie - jak skasowałem odliczenie to muszę złotówkę
> dopłacić - czy można to zrobić przelewem na konto US, czy w kasie na
> miejscu
można i tak i tak, jak wolisz.
> i ile jest na to dni?
do 30.04.2014
było już kilka tematów na temat niedopłaty 1zł, możesz poszukać na forum. np. tu ;) http://www.pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=4345
> To jeszcze jedno pytanie - jak skasowałem odliczenie to muszę złotówkę
> dopłacić - czy można to zrobić przelewem na konto US, czy w kasie na
> miejscu
można i tak i tak, jak wolisz.
> i ile jest na to dni?
do 30.04.2014
było już kilka tematów na temat niedopłaty 1zł, możesz poszukać na forum. np. tu ;) http://www.pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=4345