Słowniki z poprzednich wersji.

M.K.

Re: Słowniki z poprzednich wersji.

Post autor: M.K. »

Może to sprawa kolejności podstawienia plików.
Ja zrobiłem tak że w programie w docelowym Windows ustawiłem
1. "Parametry są przechowywane w - plikach".
2. Zamknąłem program.
3. Przekopiowałem PITy2012NG.user.ini ze słownikiem

Po ponownym uruchomieniu programu mam słownik.

Czarek

Post autor: Czarek »

Witam.

Ja też zrobiłem tak, jak Pan Marcin: zaznaczyłem ' ... - plikach .ini', zamknąłem program, przekopiowałem odpowiedni plik, uruchomiłem program. A w oknie zakładki 'Słownik' dalej nie ma nic, żadnego nazwiska, imienia ani numeru PESEL, itd.

Panie Marcinie, a w gałęzi 'Dict' rejestru Win 7 ma Pan jeden wiersz czy kilkadziesiąt wierszy z wartościami (łącznie z "pustymi")?
U mnie w rejestrze Win XP, w gałęzi 'Dict', są dwa wiersze: pierwszy ma "pustą" wartość, drugi zaś, '1', zawiera wartości "słownikowe".
Natomiast w rejestrze Win 7 też są te dwa wiersze i oba są "puste".

Pozdrawiam.

M.K.

W Dict mam tylko jedną wartość.

Czarek

Witam.

No właśnie, Panie Marcinie, po przekopiowaniu pliku *.ini i dużo późniejszym zaznaczeniu ' ... w - rejestrze' program do tych dwóch wierszy z "pustymi" wartościami w gałęzi 'Dict' dodał jeszcze kilkadziesiąt dodatkowych wierszy z różnymi wartościami.
Ale to i tak nic nie dało... Trudno, będę próbować dalej.

Pozdrawiam.

Czarek

Witam.

Huuurrraaaa!
Już wiem w czym tkwi problem w przypadku rejestru.
Tylko nie bardzo wiem, jak to opisać. Najlepiej byłoby to zobaczyć. Ale spróbuję.

Więc tak:
jestem w Win XP, uruchamiam 'Edytor Rejestru' oraz 'Notatnik', w edytorze rejestru wchodzę do gałęzi 'Dict', zaznaczam wiersz '1' i wybieram 'Modyfikuj', w otwartym okienku zaznaczam wszystkie wartości wiersza '1', naciskam prawy klawisz myszy i wybieram 'Kopiuj', przechodzę do otwartego wcześniej 'Notatnik' i wybieram w nim 'Wklej', zapisuję wklejony tekst do pliku *.txt w kodach ANSI (na wszelki wypadek jeszcze do pliku *.txt w kodach Unicode), zamykam Win XP.
jestem w Win 7, uruchamiam 'PITY2012NG', zaznaczam ' ... w - rejestrze', naciskam na 'Zastosuj' i 'OK' i zamykam program, uruchamiam 'Notatnik' z plikiem *.txt w kodach ANSI (pliku w kodach Unicode jeszcze nie próbowałem, ale mam zamiar), zaznaczam cały tekst i wybieram 'Kopiuj', uruchamiam 'Edytor Rejestru' i wchodzę do gałęzi 'Dict', zaznaczam wiersz '1' i wybieram 'Modyfikuj', w otwartym okienku naciskam prawy klawisz myszy i wybieram 'Wklej', zamykam okienko i edytor rejestru, uruchamiam 'PITY2012NG' i w oknie zakładki 'Słownik' widzę, ale nie wszystkie, dane.

Wniosek prawdopodobny: W wierszu '1' jest zbyt dużo wartości i nie wszystko się skopiowało do tego wiersza. I dlatego również, być może, nie chciało wczytać wartości z pliku *.reg gałęzi 'Dict'.

Teraz nie wiem, co zrobić z pozostałymi kilkudziesięcioma niepotrzebnymi już wierszami gałęzi 'Dict'. Usunąć je?
Natomiast pliki *.ini nadal są bezużyteczne.

Pozdrawiam.

Pomoc Techniczna IPS

Post autor: Pomoc Techniczna IPS »

Po otworzeniu rejestru Windows naciskamy na Dict prawy przycisk myszki i z listy Eksportuj.
Plik zapisujemy, np. na pulpicie i otwieramy go w notatniku na innym komputerze.

W nim mamy [HKEY_CURRENT_USER\Software\IPSPI\PITY2012NG\Dict] a niżej dane.

Jeśli nie mamy w rejestrze Windows na innym komputerze słownika w PITy 2012 czy PITy 2013 IPS,
to otwieramy plik, pojawi się pytanie czy dodać go do rejestru. Po naciśnięciu "tak" mamy słowniki.

Jeśli mamy słowniki w PITy 2012 na komputerze A a chcemy posiadać na komputerze B w PITy 2013 IPS,
to zmieniamy w pliku rok z ..\PITY2012NG\Dict] na ..\PITy2013NG\Dict]

Czarek

Witam.

Do PT IPS:
Już to przerabiałem. Za dużo danych wartości. Coś obcina te dane przy wklejaniu w okienku 'Modyfikuj'.
Natomiast po otwarciu uprzednio wyeksportowanego pliku *.reg w wartości wiersza '1' gałęzi 'Dict' w rejestrze systemu nie ma żadnych danych. Powtarzam się. Czytajcie zatem uważnie i ze zrozumieniem.

Do Pana Marcina:
Jeszcze o plikach *.ini:
Robię coś takiego: w 'PITY2012NG' mam ustawione na przechowywanie ustawień w plikach *.ini, otwieram katalog (w którym zainstalowany jest program) i usuwam te pliki, później otwieram program i widzę te same ustawienia i dane, co przed usunięciem plików *.ini. Czy aby w programie nie ma jakiegoś dużego błędu? Skoro usunąłem pliki, to program powinien uruchomić się "na czysto" (tzn. bez moich ustawień).

Pozdrawiam.

Czarek

Witam.

Teraz chyba wszystko rozumiem...

Podsumowanie:
w moim przypadku program 'PITY2012NG' czyta dane słownika (i niektóre inne, ale tutaj mogę się mylić) TYLKO i WYŁĄCZNIE z rejestru.
A w rejestrze (w gałęzi 'Dict') jest po prostu za dużo danych wartości jak na jeden wiersz. I dlatego obcina przy wklejaniu oraz nie scala przy imporcie/uruchamianiu pliku *.reg.

Trudno... Zadowolę się tą nieobciętą częścią, a resztę będę wpisywać ręcznie od nowa podczas wypełniania formularzy. Albo pozostanę, ze względu na ten słownik, jeszcze rok przy Win XP.

Pozdrawiam.

Czarek

Witam.

Panie Marcinie, chętnie prześlę Panu dwa pliki *.reg gałęzi 'Dict':
pierwszy to plik z Win XP "zaśmiecony" przez pański program,
a drugi to plik z Win 7 "oczyszczony" przeze mnie z tych "śmieci".
Proszę tylko Pana o podanie adresu e-mail.

Teraz mam słownik jak się patrzy. Serdecznie dziękuję za porady i pomoc.

Aha, to "zaśmiecenie" prawdopodobnie było spowodowane przestawianiem ' ... w - plikach *.ini' na ' ... w - rejestrze'. Już nigdy nie skorzystam z plików *.ini. Program i tak nie czyta wszystkich danych z tych plików (tak jest w moim przypadku, a czemu - tego nie wiem).

Pozdrawiam.

M.K.

marcin/at/dobry.pl

Zablokowany