Witam serdecznie mam pytanie na które nie mogę znajśc odpowiedzi, bo są rozbieżności, A US na moje pytanie drogą @-lową nie udzielił mi żadnej odpowiedzi.
Od 2012 pracowałem 8 mcy potem bezrobocie, w 2013 też pracowałem legalnie teraz jestem na bezrobociu mam meldunek w Belgi
w polsce nie uzyskałem żadnych dochodów chociaż byłem z 3 mce jak to wygląda z rozliczeniem podatkowym w polsce mam składać jakiś pit czy nie i na jakiej podstawie jakieś artykuły prawne mile widziane.
ROZLICZANIE Z ZAGRANICY CZY MUSZE
Re: ROZLICZANIE Z ZAGRANICY CZY MUSZE
Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy o PIT osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Polski, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów.
To, że jesteś zameldowany w Belgii nie zmienia faktu, że Twoje centrum interesów życiowych jest w Polsce
/tak to zrozumiałem/.
Dochody osiągnięte w Belgii powodują konieczność rozliczenia się z PIT w Polsce, nawet jak nie osiągniesz w Polsce żadnych dochodów - metoda proporcjonalnego odliczenia.
Tylko certyfikat rezydencji podatkowej uzyskany poza Polską zwalnia z obowiązku składania PIT w urzędzie skarbowym.
Jeżeli nie złożyłeś PIT za 2012 r to koniecznie zrób to teraz - wraz z czynnym żalem.
Tak bardzo skrótowo.
To, że jesteś zameldowany w Belgii nie zmienia faktu, że Twoje centrum interesów życiowych jest w Polsce
/tak to zrozumiałem/.
Dochody osiągnięte w Belgii powodują konieczność rozliczenia się z PIT w Polsce, nawet jak nie osiągniesz w Polsce żadnych dochodów - metoda proporcjonalnego odliczenia.
Tylko certyfikat rezydencji podatkowej uzyskany poza Polską zwalnia z obowiązku składania PIT w urzędzie skarbowym.
Jeżeli nie złożyłeś PIT za 2012 r to koniecznie zrób to teraz - wraz z czynnym żalem.
Tak bardzo skrótowo.
No fajnie fajnie ale jak rozumieć centrum interesów życiowych, co to jest, w polsce tych pieniędzy nie wydałem tylko w belgi to że mam działkę w polce i jestem obywatelem polskim to nie ma nic wspólnego.
W polsce to nie mam zamiaru wydawać i inwestować, skoro państwo nie dba o obywateli i oto by nie trzeba było wędrować za groszem by tylko żyć(wegetować)Z tym rozliczeniem za 2012 to rozliczyła mnie firma w belgi za 2012 i też z pewnością za 2013 też mnie rozliczą sami.
W sumie rozchodzi się o pytanie CZYM JEST CENTRUM ŻYCIOWE dla mnie jest to na dzień dzisiejszy Belgia a prawnie jak to interpretować.
W polsce to nie mam zamiaru wydawać i inwestować, skoro państwo nie dba o obywateli i oto by nie trzeba było wędrować za groszem by tylko żyć(wegetować)Z tym rozliczeniem za 2012 to rozliczyła mnie firma w belgi za 2012 i też z pewnością za 2013 też mnie rozliczą sami.
W sumie rozchodzi się o pytanie CZYM JEST CENTRUM ŻYCIOWE dla mnie jest to na dzień dzisiejszy Belgia a prawnie jak to interpretować.
Tez mialem problemy swego czasu bo robilem w ruznych krajach przez dunska firme i najlepiej dowiedz sie w Urzedzie skarbowym czy jak w belgi sie rozliczyles z podatku t o czy w polsce tez musisz? Bo zgodnienz obowiazujacymi przepisami o unikaniu podwujnego opodatkowania w uni europejskiej rozliczamy sie w jednym tylko kraju i jak roaliczyles sie w belgi to wpolsce nie musisz ale sa jakies wyjatki jak dania u mnie wiec leoiej spytac dzwoniac do U.S. o konkretna odpowiedz. Ktura winna u kompetentnej osoby trwac kilka sekund .
kaito, zlituj się nad nami i odwiedź tą stronkę:
http://so.pwn.pl/
http://so.pwn.pl/