Identyfikator dokumentu na UPO a nr dokumentu PIT
-
Identyfikator dokumentu na UPO a nr dokumentu PIT
Właśnie wysłałem PIT-28 i mam pytanie. Dlaczego identyfikator dokumentu na UPO jest inny od nr dokumentu który pojawił się na PIT - 28 (pozycja nr 2 PIT-u)? Sprawdziłem to na PIT z poprzedniego roku i nr był identyczny.
-
Re: Identyfikator dokumentu na UPO a nr dokumentu PIT
Po pierwszej wysyłce program się zawiesił i pomimo, że widziałem prawidłowy status nie mogłem wydrukować upo. Wymusiłem zamknięcie programu ale po ponownym uruchomieniu w informacjach o wysłanych danych nie miałem żadnej informacji więc wysłałem jeszcze raz. Czy dobrze rozumiem, że wysyłając duplikat zmienił się jego numer a potwierdzenie mam do wysłanego oryginału?
Pytanie 1 - jak się program zawiesił. Jakiś błąd wyskoczył czy program wisiał zablokowany?
Zanim odpowiem będę musiał to sprawdzić ale dzisiaj nie mogę bo robię inne dodatki do programu.
Zanim odpowiem będę musiał to sprawdzić ale dzisiaj nie mogę bo robię inne dodatki do programu.
M.K. napisał(a) :
> Pytanie 1 - jak się program zawiesił. Jakiś błąd wyskoczył czy program
> wisiał zablokowany?
Miałem to samo, nie wyskakuje żaden błąd tylko program "wisi", a dzieje się tak gdy bezpośrednio po wysyłce wciśniemy wydrukuj UPO. Gdy zamkniemy okno wysyłki i i ponownie go otworzymy to da się bez problemu wydrukować. U mnie jest tak, że po wystąpieniu błędu i wymuszeniu zamknięcia programu, po ponownym otwarciu program wiesza się przy każdej próbie wydruku dokumentu (nie pojawia się okno wydruku po wciśnięciu drukuj) i znowu trzeba wymuszać zamknięcie programu. I tak sie dzieje aż do restartu systemu. Po kilku eksperymentach udało mi się ustalić, że "zwisy" powoduje proces splwow64.exe opisany jako print driver host for 32bit application. Po "zabiciu" tego procesu drukowanie wraca do normy (choć proces ten pojawia się ponownie w managerze zadań)
> Pytanie 1 - jak się program zawiesił. Jakiś błąd wyskoczył czy program
> wisiał zablokowany?
Miałem to samo, nie wyskakuje żaden błąd tylko program "wisi", a dzieje się tak gdy bezpośrednio po wysyłce wciśniemy wydrukuj UPO. Gdy zamkniemy okno wysyłki i i ponownie go otworzymy to da się bez problemu wydrukować. U mnie jest tak, że po wystąpieniu błędu i wymuszeniu zamknięcia programu, po ponownym otwarciu program wiesza się przy każdej próbie wydruku dokumentu (nie pojawia się okno wydruku po wciśnięciu drukuj) i znowu trzeba wymuszać zamknięcie programu. I tak sie dzieje aż do restartu systemu. Po kilku eksperymentach udało mi się ustalić, że "zwisy" powoduje proces splwow64.exe opisany jako print driver host for 32bit application. Po "zabiciu" tego procesu drukowanie wraca do normy (choć proces ten pojawia się ponownie w managerze zadań)
mastergreg1 napisał(a) :
> Po pierwszej wysyłce program się zawiesił i pomimo, że widziałem prawidłowy
> status nie mogłem wydrukować upo. Wymusiłem zamknięcie programu ale po
> ponownym uruchomieniu w informacjach o wysłanych danych nie miałem żadnej
> informacji więc wysłałem jeszcze raz. Czy dobrze rozumiem, że wysyłając
> duplikat zmienił się jego numer a potwierdzenie mam do wysłanego oryginału?
Tak potwierdzenie dotyczy wysłanego oryginału, co jest również w oknie opisu statusu"Przesłałeś duplikat, pobrane UPO dotyczy oryginału dokumentu. Przetwarzanie dokumentu zakończone poprawnie"
I tu duży+ dla MF bo w ubiegłych latach nie dało się ponownie wysłać zeznania, gdyż wystepował błąd że zeznanie zostało już złożone i bez identyfikatora nie dało się uzyskać potwierdzenia i trzeba było pisać do MF o przesłanie identyfikatora wysyłki.
> Po pierwszej wysyłce program się zawiesił i pomimo, że widziałem prawidłowy
> status nie mogłem wydrukować upo. Wymusiłem zamknięcie programu ale po
> ponownym uruchomieniu w informacjach o wysłanych danych nie miałem żadnej
> informacji więc wysłałem jeszcze raz. Czy dobrze rozumiem, że wysyłając
> duplikat zmienił się jego numer a potwierdzenie mam do wysłanego oryginału?
Tak potwierdzenie dotyczy wysłanego oryginału, co jest również w oknie opisu statusu"Przesłałeś duplikat, pobrane UPO dotyczy oryginału dokumentu. Przetwarzanie dokumentu zakończone poprawnie"
I tu duży+ dla MF bo w ubiegłych latach nie dało się ponownie wysłać zeznania, gdyż wystepował błąd że zeznanie zostało już złożone i bez identyfikatora nie dało się uzyskać potwierdzenia i trzeba było pisać do MF o przesłanie identyfikatora wysyłki.
-
Ares napisał(a) :
> M.K. napisał(a) :
> > Pytanie 1 - jak się program zawiesił. Jakiś błąd wyskoczył czy program
> > wisiał zablokowany?
> Miałem to samo, nie wyskakuje żaden błąd tylko program "wisi", a dzieje się
> tak gdy bezpośrednio po wysyłce wciśniemy wydrukuj UPO. Gdy zamkniemy okno wysyłki i
> i ponownie go otworzymy to da się bez problemu wydrukować. U mnie jest tak, że po
> wystąpieniu błędu i wymuszeniu zamknięcia programu, po ponownym otwarciu program
> wiesza się przy każdej próbie wydruku dokumentu (nie pojawia się okno wydruku po
> wciśnięciu drukuj) i znowu trzeba wymuszać zamknięcie programu. I tak sie dzieje aż
> do restartu systemu. Po kilku eksperymentach udało mi się ustalić, że
> "zwisy" powoduje proces splwow64.exe opisany jako print driver host for
> 32bit application. Po "zabiciu" tego procesu drukowanie wraca do normy
> (choć proces ten pojawia się ponownie w managerze zadań)
Dokładnie tak to wyglądało tylko u mnie po wymuszonym zamknięciu programu (zakończyłem proces PITy2013 - inaczej się nie dało) nie miałem już czego próbować ponownie drukować bo w informacji o wysłanych danych było pusto. Wysyłałem 2 różne PIT-28 i za każdym razem było to samo . Przy duplikacie nie było już problemów - wszystko idealnie działało. Nie musiałem restartować systemu. System WIN XP home - nie wiem jak na WIN 7 - nie mam już czego wysłać żeby sprawdzić.
> M.K. napisał(a) :
> > Pytanie 1 - jak się program zawiesił. Jakiś błąd wyskoczył czy program
> > wisiał zablokowany?
> Miałem to samo, nie wyskakuje żaden błąd tylko program "wisi", a dzieje się
> tak gdy bezpośrednio po wysyłce wciśniemy wydrukuj UPO. Gdy zamkniemy okno wysyłki i
> i ponownie go otworzymy to da się bez problemu wydrukować. U mnie jest tak, że po
> wystąpieniu błędu i wymuszeniu zamknięcia programu, po ponownym otwarciu program
> wiesza się przy każdej próbie wydruku dokumentu (nie pojawia się okno wydruku po
> wciśnięciu drukuj) i znowu trzeba wymuszać zamknięcie programu. I tak sie dzieje aż
> do restartu systemu. Po kilku eksperymentach udało mi się ustalić, że
> "zwisy" powoduje proces splwow64.exe opisany jako print driver host for
> 32bit application. Po "zabiciu" tego procesu drukowanie wraca do normy
> (choć proces ten pojawia się ponownie w managerze zadań)
Dokładnie tak to wyglądało tylko u mnie po wymuszonym zamknięciu programu (zakończyłem proces PITy2013 - inaczej się nie dało) nie miałem już czego próbować ponownie drukować bo w informacji o wysłanych danych było pusto. Wysyłałem 2 różne PIT-28 i za każdym razem było to samo . Przy duplikacie nie było już problemów - wszystko idealnie działało. Nie musiałem restartować systemu. System WIN XP home - nie wiem jak na WIN 7 - nie mam już czego wysłać żeby sprawdzić.
Ares napisał(a) :
> wiesza się przy każdej próbie wydruku dokumentu
Czy to dotyczy wydruku dowolnego dokumentu czy wyłącznie wewnętrznego UPO?
> wiesza się przy każdej próbie wydruku dokumentu
Czy to dotyczy wydruku dowolnego dokumentu czy wyłącznie wewnętrznego UPO?
Dotyczy to wydruku każdego dokumentu (deklaracji załaczników, a nawet miałem problem z wydrukiem dokumentu z programu płatnika).
Samo zawieszenie programu jest inicjowane wydrukiem wewnętrznego UPO i to w przypadku, gdy chcę wydrukować UPO tuż po wysyłce i otrzymaniu potwierdzenia (nie zamykając okna wysyłania). Jeśli po wysyłce i otrzymaniu potwierdzenia zamknę okno wysyłki i następnie ponownie je otworzę aby wydrukować UPO to wszystko jest ok.
Czy wysyłane dokumenty są podpisywane certyfikatem czy kwotą?